Transparency International Україна закликає Національне агентство з питань запобігання корупції скасувати закупівлю на проведення аудиту Єдиного державного реєстру декларацій. Представництво глобальної мережі упевнено, що в технічних вимогах до учасників даної закупівлі закладенні значні корупційні ризики.

27.11.2017 в системі електронних закупівель PROZORRO Національним агентством з питань запобігання корупції було оголошено допорогову закупівлю на проведення аудиту Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Технічними вимогами до учасника даної закупівлі є, зокрема:

– вимога, що компанія має бути резидентом України, не мати іноземного статутного капіталу та іноземних громадян у складі засновників компанії;

– вимога, що компанія повинна мати досвід на ринку телекомунікаційних послуг України та у сфері створення/адміністрування розподілених баз даних не менш ніж 10 років;

– вимога, що компанія повинна мати успішний досвід реалізації загальнодержавних проектів подібного спрямування;

–  вимога, що компанія повинна мати створені умови для роботи зі службовою інформацією.

Кінцевим строком подання тендерних пропозицій є уже 4 грудня 2017 року.

ТІ Україна переконана, що вказані вимоги до учасників закупівлі, а також строк подання тендерних пропозицій є дискримінаційними та прописані виключно задля обмеження кола учасників даної публічної закупівлі. Зазначені корупційні ризики не дадуть змоги говорити про проведення незалежного, професійного та неупередженого аудиту Єдиного державного реєстру декларацій в майбутньому та повністю нівелюють його проведення.

Нагадуємо, що 08.11.2017 Кабінет Міністрів України зобов’язав провести аудит Єдиного державного реєстру декларацій до жовтня 2018 року. Тому, викликають подив настільки обмежені строки подання тендерних пропозицій.

ТІ Україна закликає Національне агентство з питань запобігання корупції скасувати закупівлю, що містить значні корупційні ризики, та належним чином підготувати вимоги до проведення нової публічної закупівлі проведення аудиту Єдиного державного реєстру декларацій, в якому передбачити можливість участі іноземних юридичних осіб з розумним строком для подання тендерних пропозицій.