Поки українське інформаційне поле переповнене новинами ймовірного вторгнення Росії, робота антикорупційних органів не вщухає.

  • 17 лютого колегія суддів ВАКС засудила Віктора Сису, екскерівника Гутянського лісгоспу на 5,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.        

У лютому 2019 року детектив НАБУ розпочали розслідування можливого зловживання Сисою своїм службовим становищем. За версією слідства, він та керівники підконтрольних йому ТОВ організували схему з продажу деревини за заниженими цінами. Через це держлісгосп недоотримав понад 50 млн гривень.

30 жовтня 2019 року Сису затримали на пропозиції $100 тисяч детективу НАБУ за сприяння закриттю кримінального провадження. Більше про справу — читайте за посиланням

  • 18 лютого ВАКС виправдав трьох фігурантів справи 69 млн розкрадань Укрзалізниці: Петра Науменка, ексзаступника генерального директора АТ «Укрзалізниця», Юрія Меркулова, ексначальника Головного комерційного управління АТ «Укрзалізниця» та Лілію Петренко, заступницю начальника філії з комерційних питань Державного підприємства «Український транспортно-логістичний центр».

У лютому 2014 року ці троє входили до складу Тарифної комісії Держадміністрації залізничного транспорту. За версією слідства, на початку 2014 року ця комісія ухвалила рішення і встановила пільгові тарифи для експедиторських компаній. Але вони не виконали зобов’язання із гарантованого обсягу перевезень, а пільги від «Укрзалізниці» — отримали. Це завдало збитків Держадміністрації залізничного транспорту на понад 69 млн грн.

  • Апеляційна палата ВАКС НЕ конфіскувала квартиру нардепа Михайла Волинця. 18 лютого колегія суддів АП ВАКС відмовила прокурорам САП та залишила у силі рішення першої інстанції.

Раніше САП подала позов про визнання необґрунтованим активу нардепа. У червні 2020 року він придбав трикімнатну квартиру в комплексі “Бульвар фонтанів” та оформив два паркомісця загальною вартістю понад 7 млн грн. Звідки 3 млн грн — невідомо, тож, на думку прокурорів, такі кошти потрібно було визнати необґрунтовано набутими та стягнути у дохід держави.

  • Нардепу Кузьміних досі не обрали запобіжний захід, але ВАКС постановив здійснити привід. Тобто народного обранця мають примусово доставити до суду. Наступне засідання має відбутись 24 лютого о 10:00.

17 лютого відбулося чергове судове засідання, яке нардеп не відвідав. За версією адвокатки через хворобу. Серед попередніх причин необрання запобіжки були “дуже серйозні підстави”:

– на перше засідання нардеп прийшов, але без паспорта. Через це суддя не зміг встановити його особи, а адвокатка Кузьміних взагалі перестала впізнавати свого клієнта;

– на наступне засідання нардеп не з’явився, адже вирушив за паспортом у Житомир;

– 11 лютого нарешті всі були в зборі — і паспорт, і Кузьміних, і його адвокатка. Остання наголошувала то на обідній перерві, то заявила відвід прокурору через нібито втручання в особисте життя Кузьміних. Така тактика мала успіх, і засідання знов перенесли;

– 16 лютого до суду не з’явилася вся сторона захисту — ані нардеп, ані його захисниця.

  • Переможне: інституційна незалежність ВАКС посилилась. Київська міська рада прийняла рішення про передачу в постійне користування ВАКС ділянку у Києві за адресою проспект Перемоги, 41.Ми неодноразово наголошували на необхідності забезпечення ВАКС власним приміщенням. Зокрема це було однією з наших рекомендацій в дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури.