Періодично у топкорупційний справах з’являються зміни: комусь обрали запобіжний захід, когось посадили, а інших — виправдали. Ми вирішили збирати щотижневі апдейти роботи Вищого антикорупційного суду, аби тримати руку на пульсі ключових новин:

Слідчий суддя ВАКС мав обрати запобіжний захід народному депутату “Слуги народу” Сергію Кузьміних, якого викрили на отриманні хабаря 558 тис. грн, але не склалося. На першому судовому засіданні, яке відбулося 7 лютого, суддя не зміг підтвердити особу депутата, бо він прибув без паспорту. А 11 лютого закінчився робочий час, тож засідання перенесли на 14 лютого.

“Земельна” справа Труханова: ВАКС продовжив строк дії обов’язків одного з фігурантів справи, виконувача обов’язків заступника Одеського міського голови, до 5 квітня 2022 року. 

На тижні з 7 по 11 лютого Апеляційна палата ВАКС ухвалила два вироки:

7 лютого 2022 року АП ВАКС засудила до 5,5 років позбавлення волі Ростислава Харченка, ексспівробітника Вишгородського міжрайонного відділу Головного управління СБУ в Києві та Київській області.

За хабар у розмірі $50 тисяч Харченко запропонував комерційній компанії повернути обладнання для обробки бурштину та 55 кг бурштинової сировини, вилучене під час обшуку в липні 2016 року.

9 липня 2021 року ВАКС виніс вирок ексспівробітнику СБУ — 4 роки в’язниці із забороною 3 роки обіймати державні посади та місцевого самоврядування, але ексспівробітник СБУ вирішив оскаржити його. 

Утім колегія суддів АП ВАКС частково задовольнила апеляційну скаргу прокурора і призначила покарання у виді 5,5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах 3 роки та конфіскацією майна.

9 лютого 2022 року АП ВАКС постановила новий вирок Олегу Василюку, судді Ковельського міськрайонного суду Волинської області — 2 роки позбавлення волі замість штрафу.

Василюка у 2017 році спіймали на хабарі, а у червні 2021 року ВАКС визнав його винним у зловживанні впливом і призначив штраф 25,5 тисяч гривень з позбавленням права обіймати посаду судді 3 роки. Утім прокурор САП вирішив оскаржити вирок.

АП ВАКС частково задовольнила скаргу прокурора, призначивши Василюку покарання у виді 2 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посаду судді строком на 3 роки.

І наостанок не менш важливі зміни, які впливають на роботу суддів ВАКС. Президент підписав закон №5490 про відповідальність за неповагу до ВАКС. Тепер Антикорсуд має право штрафувати учасників судового процесу, якщо ті порушували правила поведінки у судовому засіданні — наприклад, хамили суддям чи приходили напідпитку. За порушення поведінки передбачений штраф — від 850 до 2550 грн, а за повторне порушення понад 4 тисячі гривень.