Девід Пегг, The Guardian

В рамках наступу на відмивання грошей приховування ідентичності каратиметься ув’язненням до 5 років. Розслідування The Guardian виявило, що в чверті квартир у хмарочосі St George Wharf Tower офшорні власники.

Офшорних власників нерухомого майна в Британії змусять розкривати свої справжні ідентичності – інакше їм загрожує ув’язнення та необмежені штрафи, відповідно до законопроектів, які прагнуть покінчити з репутацією Сполученого Королівства як юрисдикції високого ризику для відмивання грошей.

Цій законодавчій ініціативі передували роки скандалів, пов’язаних із придбанням дорогої нерухомості у Великій Британії офшорними компаніями та побоюваннями, що відсутність регуляції дозволяла коштам, одержаним корупційним шляхом, опинятися на житловому ринку Великої Британії.

Національне агентство злочинності три роки тому повідомило, що закордонні злочинні групи використовували британську нерухомість, щоб відмивати мільярди фунтів корупційних коштів. Парламентський комітет із закордонних справ цього року пішов ще далі, кажучи, що корупційні російські кошти, відмиті через Велику Британію, становлять загрозу національній безпеці.

Відповідно до нового законодавства, іноземні компанії, які володіють нерухомістю у Великій Британії, змушені будуть розкривати інформацію про своїх справжніх власників у публічно доступному реєстрі. Уряд повідомив, що реєстр – частина ширшої програми наступу на відмивання грошей у сфері нерухомості та полегшить для правоохоронців конфіскацію коштів, отриманих злочинним шляхом.

Анонімне володіння нерухомістю через офшорні компанії цілком легальне, однак воно також непокоїть активістів у сфері нерухомості, які побоюються, що притік іноземних коштів підвищує вартість житла.

Законопроект запроваджує ряд нових покарань для тих, хто хоче обійти реєстр, включно з:

–              Забороною іноземним компаніям продавати чи здавати в оренду власність, не задекларувавши бенефіціарного власника, з покаранням за невиконання у вигляді ув’язнення строком до п’яти років та необмеженою сумою штрафу

–              Ув’язненням на термін до двох років та необмеженою сумою штрафу тим, хто не зареєструється або внесе неправдиву інформацію

Законопроект з радістю привітали активісти за прозорість – деякі з них вже роками борються з наявними правилами.

«Ці пропозиції нарешті втілили давно обіцяний інструмент, який допоможе зняти секретність з володіння нерухомістю, яким тут користуються корупціонери. Після кількох років агітації та адвокації ми раді, що зроблено перші кроки до запровадження цього важливого реєстру», – сказав Дункан Геймс, директор політики в Transparency International UK.

«Великобританія занадто довго охоче приймала корупційні гроші, і саме наш ринок нерухомості часто забезпечував спосіб сховатися. Цей законопроект покликаний зрештою забрати у корупціонерів хоча б одне місце, де вони приховують свої брудні гроші. Як тільки законопроект буде прийнято, ми очікуємо, що уряд негайно зробить його пріоритетом».

Чайдо Данн, антикорупційна активістка ГО «Глобальний свідок», говорить про нове законодавство як про переломний момент. «Уряд нарешті показав, що має серйозні наміри припинити використання нерухомості в Британії корупціонерами, які таким чином відмивають брудні гроші. Ми з нетерпінням очікуємо інформації, хто ж насправді власники наших міст,» – каже вона.

Національна асоціація агентів з нерухомості також привітала цю пропозицію. «Нерухомість – сектор з високим ризиком відмивання грошей, бо будь-яка іноземна компанія може купити нерухомість у Великобританії без фактичної присутності в країні», – сказав Марк Гейвуд, виконавчий директор групи.

«Злочинні кошти можна приховати і зробити легальними на вигляд через «компанію», яку не можна відстежити, яка потім купує нерухомість. Коли агенти намагаються визначити справжніх, або «бенефіціарних» власників, вони знаходять лише документи, в яких зазначено фірми-прокладки.

«Крім того, будинки, які куплені за відмиті гроші, часто залишаються порожніми, забираючи з ринку житло, яким могли б скористатися родини, що відповідно ще більш негативно впливає на людей. Щоб забезпечити доброчесність нашого житлового ринку, необхідно знати, хто кінцевий власник нерухомості».

Девід Камерон запропонував введення публічного реєстру бенефіціарних власників нерухомості після розкриття «панамських паперів» два роки тому. The Guardian виявив, що принаймні 7 мільярдів фунтів британської нерухомості перебуває у власності офшорних компаній, зазначених в оприлюднених документах, а нерухомість вартістю принаймні 170 мільярдів фунтів було придбано через «податкові гавані».

Є також побоювання, що можливість для іноземців анонімно купувати британську нерухомість в якості інвестиції стала причиною великого притоку коштів на житловий ринок, що підвищило ціни та загострило житлову кризу. Два роки тому розслідування The Guardian виявило хмарочос на 50 житлових квартир, чверть яких була у власності офшорних компаній.