17 липня НАБУ та САП повідомили про підозри суддям Окружного адміністративного суду Києва та пов’язаним з ними особам у вчинені низки злочинів. 

Оприлюднені матеріали вкотре засвідчили, що надані суду повноваження використовуються для впливу на інші органи влади та задоволення особистих потреб. А діяльність ОАСК немає нічого спільного зі здійсненням неупередженого і справедливого правосуддя. 

Саме тому громадські організації закликають Президента Зеленського: 

1) ініціювати ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва; 

2) подати законопроєкт щодо передачі до Верховного Суду окремих категорій справ, підсудних цьому суду, аби уникнути подібних зловживань в майбутньому. 

ОАСК запам’ятався багатьма одіозними рішеннями, які складно назвати законними. Водночас рік тому НАБУ вже оприлюднювало інформацію щодо зловживань у цьому суді. Декільком суддям було повідомлено про підозри. Однак Вища рада правосуддя відмовилась навіть відсторонити підозрюваних суддів Павла Вовка та Ігоря Погрібніченка від здійснення правосуддя. Попри клопотання прокурорів, строк розслідування тієї справи не було продовжено.

Минулого року Президент просив “дати йому розібратись з цим Окружним адмінсудом”. Однак він досі не зробив нічого, аби припинити суддівське свавілля, навіть попри неодноразові заклики громадськості та навіть увагу МВФ до діяльності цього суду.

Настав час це змінити.

З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

Фундація DEJURE

Центр протидії корупції

Всеукраїнське Об’єднання”Автомайдан”

Рух ЧЕСНО

Центр економічної стратегії

Transparency International Ukraine

Інститут законодавчих ідей

Центр громадського моніторингу та досліджень

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC)
Мережа захисту національних інтересів “АНТС”

Антикорупційний штаб

Харківський антикорупційний центр