29 серпня народний депутат України Олексій Мовчан подав законопроєкт №1055 “Про оренду державного та комунального майна”. Команда Transparency International Ukraine проаналізувала цей документ.

Чому це важливо?

Законопроєкт №1055 впроваджує продаж прав оренди державного та комунального майна через електронну торгову систему, що дозволить державі та громадам отримувати більше коштів завдяки прозорій конкуренції серед потенційних орендарів.

Що змінить цей законопроєкт?

Електронний аукціон, безперечно, мінімізує корупційні ризики при обранні орендаря державної чи комунальної власності. Крім цього, така оренда зменшує ще й економічні ризики при визначенні орендної плати. Автоматизація таких процесів допоможе систематизувати масив інформації, пов’язаної з цією сферою, та надасть владі, громадськості та бізнесу безперешкодний доступ до них.

Так, наприклад, електронна торгова система автоматично формує та публікує протокол про результати аукціону в день завершення аукціону.

Наші рекомендації

Проєкт закону не виключає корупціогенних норм чинного закону. Ідеться про механізми приватизації майна через викуп і оренду майна в обхід прозорих конкурентних процедур. Тому ми рекомендуємо:

  • збільшити процедурні строки для прийняття рішення органами управління про намір передачі майна в оренди;
  • виключити або обмежити норму щодо передачі державного та комунального майна в оренду без проведення електронного аукціону для певних категорій, зокрема непідприємницьких товариств, громадських об’єднань, благодійних, релігійних організацій та їхніх “індивідуальних членів” тощо;
  • виключити норму щодо права орендаря на приватизацію об’єкта оренди через викуп без проведення аукціону, у разі якщо орендар здійснив невід’ємні поліпшення орендованого майна.

TI Україна підтримує використання системи ProZorro.Продажі для конкурсів оренди державного і комунального майна. Адже сьогодні в Україні вже є успішний досвід використання системи для оренди у Львові, Маріуполі, Чернівцях, Миколаєві, Києві та багатьох інших громадах. Це допомогло місцевим бюджет збільшити надходження до бюджетів цих міст та створити справжнє конкурентне середовище.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(369) "Продаж прав оренди державного та комунального майна через електронну торгову систему дозволить державі та громадам отримувати більше коштів завдяки прозорій конкуренції серед потенційних орендарів" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Продаж прав оренди державного та комунального майна через електронну торгову систему дозволить державі та громадам отримувати більше коштів завдяки прозорій конкуренції серед потенційних орендарів

Аналіз законопроєкту 

  • Де ми зараз?

Чинний Закон України “Про оренду державного та комунального майна” був ухвалений ще 1992 року та не відповідає вимогам і потребам сучасного українського ринку. Законодавство передбачає продаж прав оренди на об’єкти державної та комунальної форм власності через складну процедуру, яка ніяк не сприяє економічній конкуренції та продажу прав оренди за максимально вигідну ціну. На сьогодні орендар якогось майна визначається конкурсною комісією орендодавця. 

На противагу цьому проєкт Закону про оренду державного та комунального майна пропонує оптимізувати проведення конкурсів через електронні аукціони та централізовану публікацію про потенційні об’єкти оренди у відповідній електронній торговій системі (ЕТС), де такі аукціони відбуватимуться. 

Ключові тези:

І. Передбачається створення та подальше ведення орендодавцем двох переліків майна: “Перелік першого типу” (Перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні) та “Перелік другого типу” (Перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону). 

ІІ. Визначаються ключові етапи процедури передачі в оренду державного та комунального майна:

1) прийняття рішення щодо можливості передачі майна в оренду;

2) прийняття рішення про включення потенційного об’єкта оренди до одного із Переліків;

3) публікація інформації про потенційний об’єкт оренди, відносно якого прийнято рішення про включення до одного з Переліків, в ЕТС;

4) розміщення в ЕТС оголошення про передачу майна в оренду; 

5) проведення аукціону на право оренди майна або передача об’єкта в оренду без проведення аукціону, укладання та публікація в ЕТС договору оренди та всіх його змін.

ІІІ. Законопроєкт визначає, що порядок функціонування ЕТС, передачі майна в оренду, подання заяв, проведення аукціонів, розмір гарантійних та реєстраційних внесків, порядок їх сплати та повернення, плати за участь в аукціоні (винагороди оператора), підписання та опублікування протоколу, договору за результатами аукціону затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Для участі в аукціоні потенційний орендар подає заяву шляхом заповнення електронної форми в ЕТС, встановленій адміністратором. Порядок подання заяв на участь в аукціоні встановлюється Кабінетом Міністрів України.

ІV. Передбачається, що протокол про результати аукціону формується та оприлюднюється ЕТС автоматично в день завершення аукціону в електронній формі. Водночас відомості про учасників аукціону не підлягають розголошенню до його завершення.

  1. Пропонується спростити порядок укладення договору про оренду майна, укладаючи його за типовою формою, що затверджується Кабінетом Міністрів України (для державної власності) або представницьким органом місцевого самоврядування (для комунальної власності). Якщо в оренду передається майно із додатковими умовами, можуть передбачатись особливі умови для таких договорів. 

VІ. Орендодавець зможе контролювати, чи дотримується орендар умов договору.

Коментарі:

Електронний аукціон мінімізує корупційні ризики під час відбору орендаря та економічні ризики при визначенні орендної плати за оренду об’єктів. ЕТС допоможе систематизувати масив інформації, пов’язаної з цією сферою, та надасть владі, громадськості та бізнесу безперешкодний доступ до неї.

Проте у законопроєкті є неузгодження у строках із ЗУ “Про місцеве самоврядування”, а також в термінах і нормах інших законі, які потрібно буде узгодити.

 Висновок

Законопроєкт впроваджує продаж прав оренди державного та комунального майна через ЕТС, що дозволить державі та громадам отримувати більше коштів від такої реалізації майна завдяки прозорій конкуренції серед потенційних орендарів.

Проте у проєкті закону не виключено корупціогенні норми чинного закону щодо механізмів приватизації майна шляхом викупу та оренди майна в обхід прозорих конкурентних процедур. 

Рекомендуємо:

  • збільшити процедурні строки прийняття рішення органами управління при намірі передачі майна в оренду через врахування передбачених строків ЗУ “Про місцеве самоврядування” та ЗУ “Про доступ до публічної інформації (якщо таким органом є місцева рада);
  • виключити або обмежити норму про передачу державного та комунального майна в оренду без проведення електронного аукціону для непідприємницьких товариств, громадських об’єднань, благодійних та релігійних організацій, творчих спілок, у тому числі їх індивідуальних членів тощо;
  • виключити норму про права орендаря на приватизацію об’єкта оренди шляхом викупу без проведення аукціону, у разі якщо орендар здійснив невід’ємні поліпшення орендованого майна і за результатом будівельної експертизи прогнозовані витрати на ремонт об’єкта складатимуть не менш як 25% ринкової вартості об’єкта оренди;
  • виключити норму про прийняття рішень постійними комісіями органів місцевого самоврядування, оскільки такі комісії не мають повноважень приймати рішення, а тільки готувати висновки та рекомендації.

Юридичний аналіз підготувала менеджерка програми інноваційних проєктів ТІ Україна Христина Зелінська

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.