Сьогодні відбулася неймовірна перемога для сфери управління майном громад — Верховна Рада України ухвалила новий закон “Про оренду державного і комунального майна”.

З 1 лютого 2020 року відбір орендарів державного або комунального майна буде здійснюватись через електронні аукціони в електронній торговій системі за правилами абсолютної прозорості.

Ключові позитивні зміни закону:

  • Ведення переліків майна у електронній системі, що йтиме під оренду. Тепер українці побачать скільки реального майна під оренду здається у їхніх громадах, за скільки і кому. Це буде першим кроком до прозорого та публічного обліку державного і комунального майна.
  • Орендаря обиратимуть через відкритий конкурс на електронному аукціоні, де основним критерієм вибору переможця буде висока ціна. Це створить повноцінні рівні умови для бізнесу та дозволить громадам отримувати більше коштів для їхніх бюджетів.
  • Усі договори оренди будуть оприлюднюватись в електронній торговій системі. Отже в єдиному місці всі зможуть побачити хто і на яких умовах орендує майно громад.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(337) "З 1 лютого 2020 року відбір орендарів державного або комунального майна буде здійснюватись через електронні аукціони в електронній торговій системі за правилами абсолютної прозорості." ["quote_author"]=> string(0) "" }

З 1 лютого 2020 року відбір орендарів державного або комунального майна буде здійснюватись через електронні аукціони в електронній торговій системі за правилами абсолютної прозорості.

Transparency International Ukraine надавала правки та рекомендації до цього законопроекту. І ми вважаємо великою перемогою те, що народні депутати врахували наші  рекомендації щодо гармонізації із законодавством про місцеве самоврядування та виключення права викупу орендованих приміщень не безконкурсній основі. 

Таким чином знищено ще один великий корупційний ризик у законодавстві. 

При цьому ми хочемо підтримати @ProZorro.Продажі як адміністратора такої торгової системи. Ця платформа, вже неодноразово доводила свою спроможність забезпечити повну прозорість, економічну вигоду в реалізації найрізноманітнішого майна і можливість для держави та українських міст заробити понад 20 млрд гривень.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(412) "Ми вважаємо великою перемогою те, що народні депутати врахували наші  рекомендації щодо гармонізації із законодавством про місцеве самоврядування та виключення права викупу орендованих приміщень не безконкурсній основі. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ми вважаємо великою перемогою те, що народні депутати врахували наші  рекомендації щодо гармонізації із законодавством про місцеве самоврядування та виключення права викупу орендованих приміщень не безконкурсній основі. 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.