Очільник всесвітньої антикорупційної мережі Transparency International Хосе Уґас написав відкритий лист до Президента України Петра Порошенка в якому надав першочергові рекомендації, напрацьовані українськими та міжнародними експертами, для повернення корумпованих активів В. Януковича та його поплічників.

 У відкритому листі до керманича Української держави найвідоміший антикорупціонер планети нагадав про домовленості, яких було досягнуто під час їхньої зустрічі у червні 2016 року, коли Хосе Уґас та Петро Порошенко обговорили запуск системи е-декларування та співпрацю у поверненні активів колишнього режиму. Хосе Уґас привітав запуск системи е-декларування, але зазначив: «Система обов‘язково повинна бути доповнена ефективним механізмом перевірки достовірності поданих даних та законності набуття задекларованого майна».

Але, нажаль, з часу зустрічі не було досягнуто реального прогресу у розслідуванні корупційних злочинів Віктора Януковича та його поплічників, а їхні величезні активи не повернуті в Україну. Процедура утворення антикорупційного суду ще не запущена, а єдиний законопроект з цього приводу внесений в парламент опозиційними депутатами, а не Президентом України.

«Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та наше відділення в Україні – Transparency International Україна – готові надавати всебічну допомогу в пошуці та поверненні активів, що були незаконно привласнені високопосадовцями часів Януковича, однак діяльність правоохоронних органів у цій сфері носить надзвичайно закритий характер. Це не лише ускладнює участь неурядових організацій у пошуці та поверненні активів, але й, на фоні відсутності реальних результатів, породжує ще більше сумнівів у ефективності роботи правоохоронних органів», – сказано у листі.

У грудні 2016 року Transparency International Україна разом з партнерами провела у Києві міжнародну конференцію з питань повернення активів, на якій розробили ряд конкретних рекомендацій для посилення антикорупційної політики в Україні. Ці рекомендації додано до відкритого листа. Найперші п’ять кроків, які необхідно зробити українській владі для ефективного розслідування злочинів часів Януковича наступні:

  1. Ухвалити ефективні законодавчі норми про порядок заочного (in absentia) досудового розслідування і судового розгляду.
  1. Ухвалити ефективний закон, який дозволив би цивільну конфіскацію майна публічних діячів, походження якого вони не можуть пояснити легальними доходами.
  1. Забезпечити ефективний та повний запуск роботи Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.
  1. Генеральному прокурору України невідкладно прозвітувати про досягнення в розслідуванні топ-корупції часів Януковича та про долю майна в Україні топ-чиновників часів Януковича, які втекли.
  1. Генеральній прокуратурі невідкладно створити відкритий реєстр кримінальних проваджень про топ-корупцію часів Януковича з інформацією про розслідувані злочини, розшукуваних осіб та арештовані активи.

«Упевнений, що виконання цих рекомендацій неодмінно позитивно відобразиться на перебігу українських антикорупційних реформ та дозволить розірвати коло безкарності», – підкреслює Хосе Уґас.

Зі своєї сторони, глобальний рух Transparency International та його осередок в Україні продовжують докладати всіх можливих зусиль для подолання проявів корупції, пошуку та повернення викрадених активів і не лише контролюватиме виконання рекомендацій, але й активно допомагатиме в їх реалізації.

 

Завантажити Відкритий лист Хосе Уґаса англійською

Завантажити Рекомендації англійською

Завантажити Відкритий лист Хосе Уґаса українською

Завантажити Рекомендації українською