Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає Міністерство соціальної політики України дотримуватися вимог діючого законодавства України при закупівлі товарів, робіт і послуг щодо надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» при народженні дитини.

На виконання Постанови КМУ №512 від 20 червня 2018 р. всім обласним та Київській міській державним адміністраціям до 1 вересня 2018 року необхідно забезпечити закупівлю товарів, робіт і послуг, пов’язаних із комплектуванням «пакунків малюка» (одноразової натуральної допомоги) та їх доставки до пологових будинків (відділень) усіх форм власності.

Команда DOZORRO 2 серпня повідомила, що має сумніви щодо забезпечення  батьків «пакунками малюка» з 1 вересня. Вже тоді, за інформацією з власних джерел, було відомо, що на регіональному рівні планують закупівлю без використання системи ProZorro. Хоча згідно з публічними заявами першої заступниці міністра соцполітики Олександри Чуркіної, закупівля мала відбуватися в рамках чинного законодавства  (youtu.be/s1Vnb0gWMyo?t=961).

17 серпня стало відомо про тиск на обласні державні адміністрації з боку Міністерства соціальної політики України. Представники міністерства вимагають підписати відповідні проектні угоди на закупівлю «пакунків малюка» з Управлінням ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС). Умови даної угоди містять сумнівні положення. Зокрема, в частині витрат щодо відшкодування послуг з управління проектом, а також, ймовірно, порушують законодавство у сфері публічних закупівель. Transparency International Ukraine звернулася до всіх обласних державних адміністрацій з проханням підтвердити чи спростувати інформацію про підписання таких угод.

Нагадаємо, що відповідно до частини 7 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі» «забороняється придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом».

06 серпня ТІ Україна звернулася до Міністерства соціальної політики України з проханням прокоментувати ситуацію щодо забезпечення «пакунком малюка». Проте на даний час відповідь відсутня, а в телефонному режимі представники міністерства відмовляються коментувати ситуацію.

Запит також було відправлено до Державної казначейської служби України з проханням повідомити, яким чином органи казначейства будуть здійснювати оплату видатків на придбання «пакунку малюка» за договорами, що укладені поза електронною системою закупівель ProZorro. Станом на сьогодні відповіді теж немає.

Водночас, як повідомив Перший заступник голови Донецької ОДА Євген Вілінський на своїй особистій сторінці в Facebook, 20 серпня Мінсоцполітики запланувало проведення робочої наради з представниками Мінекономрозвитку, Казначейства та ЮНОПС щодо забезпечення «пакунками малюка».

Сподіваємося на результативність робочої зустрічі та публічне роз’яснення способу закупівлі «пакунків малюка». Ми вважаємо, що соціальні проекти, які впроваджуються державою, зокрема такі, як «пакунок малюка», мають реалізовуватися виключно відповідно до чинного законодавства України.

 

Контакт для медіа: Анастасія Красножон,

менеджер з комукації Transparency International Ukraine

м.т. 063 47 47 286

e-mail: [email protected]

Transparency International Ukraine є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org