2 червня народні депутати прийняли за основу зі скороченими строками підготовки два законопроєкти №3348 та №3350, які вплинуть на роботу Вищого антикорупційного суду.

Так, слідчі судді ВАКС зможуть перебувати на своїх посадах не рік, а три, та отримають право на повторне переобрання. Ця норма допоможе уникнути затягування розгляду проваджень.

До того ж, ця норма дозволить зменшити кількість ротацій слідчих суддів і допоможе залишити склад колегій, які розглядають справи на етапі судового провадження. Оскільки слідчий суддя не може брати участь у розгляді провадження по суті, якщо він був залучений на досудовому розслідуванні.

Також цей законопроєкт пропонує надати ВАКС право керувати об’єктами державної власності, що позбавить суд деяких господарських проблем. Наразі суд не може ані ремонтувати, ані добудовувати споруди, в яких розмістився.

Це питання, хоч і виглядає суто технічним, має величезне значення у площині інституційної незалежності ВАКС. Будівля у власності ВАКС — є додатковим запобіжником, що на суд не чинитимуть тиск, наприклад, розірвавши договір оренди нерухомого майна.

Крім того, відповідно до Державних будівельних норм, приміщення судів повинні відповідати низці умов: щодо облаштування зали судових засідань, коридорів, фоє тощо. Отримавши у власність нерухомість, ВАКС зможе пристосувати будівлі під стандарти сучасного правосуддя, що дозволить суддям впевнено здійснювати свої функції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(316) "Слідчі судді ВАКС зможуть перебувати на своїх посадах не рік, а три, та отримають право на повторне переобрання. Ця норма допоможе уникнути затягування розгляду проваджень." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Слідчі судді ВАКС зможуть перебувати на своїх посадах не рік, а три, та отримають право на повторне переобрання. Ця норма допоможе уникнути затягування розгляду проваджень.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Кабмін передав дві будівлі на вулицях Кривоноса та Преображенській під управління Державної судової адміністрації для розміщення там Вищого антикорупційного суду. Але колишні лабораторні корпуси були не придатні не лише для здійснення судочинства, але й загалом для будь-якої роботи.

Пізніше Печерський райсуд Києва переїхав, звільнивши на час ремонту місце для Антикорсуду, а в липні 2019-го Фонд держмайна передав ВАКС приміщення на проспекті Перемоги у Києві.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(249) "Інший законопроєкт пропонує надати ВАКС право керувати об’єктами державної власності, що позбавить суд деяких господарських проблем. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Інший законопроєкт пропонує надати ВАКС право керувати об’єктами державної власності, що позбавить суд деяких господарських проблем.