Парламент повторно прийняв довгоочікуваний законопроєкт №3475 “Про адміністративну процедуру”, врахувавши пропозиції Президента. Закон встановлює чіткі правила комунікації між громадянами та органами влади під час отримання адміністративних послуг. Це допоможе встановити законність дій органів, їхню об’єктивність і справедливість.

Як було до? 

Щоб отримати певну послугу від держави (наприклад, оформлення документів, різних виплат чи бізнесу), громадяни мали пройти декілька бюрократичних етапів, сповнених специфічних вимог. Аби прискорити процес, кожна зі сторін могла йти на корупційні рішення: вимагати хабарі або пропонувати їх. 

Що змінилося?

З початком дії закону (через 12 місяців після його опублікування) органи публічної адміністрації зобов’язані дотримуватися правил при прийнятті рішень щодо прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб. Зокрема, закон “Про адміністративну процедуру” передбачає:

  • запровадження категорії “заінтересовані особи” в адміністративній процедурі та механізмів захисту прав та законних інтересів таких осіб;
  • правила щодо неупередженості посадових осіб адміністративних органів та порядку їхнього відводу/самовідводу;
  • обов’язок адміністративних органів обґрунтовувати свої акти та зазначати порядок їх оскарження;
  • право особи бути вислуханою перед прийняттям щодо неї рішення;
  • простіші правила щодо представництва в адміністративному провадженні (зокрема, без нотаріально посвідченої довіреності представника);
  • адміністративний акт набуватиме чинності лише після інформування особи;
  • визнання недійсним адміністративного акту та його примусове виконання діятимуть за новими правилами.

З прийняттям цього закону реформування публічного адміністрування не завершується. Далі необхідно привести у відповідність до Закону численні підзаконні нормативно-правові акти, впровадити у НПА та антикорупційних програмах аналіз та оцінку корупційних ризиків діяльності відповідних органів, розробити та забезпечити необхідні навчальні заходи тощо.

Цей закон має допомогти встановлювати законність дій адміністративних органів, їхню об’єктивність та справедливість у прийнятті рішень. Більше про нововведення, які пропонує закон, читайте у нашому юридичному аналізі.

Нагадаємо, що це друге прийняття цього закону. Він уже був проголосований Верховною Радою, проте Президент застосував щодо нього своє вето. Що саме пропонував Зеленський, читайте тут.