13 липня Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №3822 “Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної власності”. ЗА – 256 голосів.

Концерн “Укроборонпром” у його нинішньому вигляді ліквідують. “Укроборонпром” буде перетворений на акціонерне товариство з новим статутом, затвердженим Кабміном, та наглядовою радою, що складатиметься як з державних, так і незалежних представників. Товариство стовідсотково буде належати державі і виконувати роль корпоративного центру. Державні унітарні підприємства (в тому числі підприємства, що входять до складу «Укроборонпрому») перетворять на господарські товариства.

Кабінет Міністрів зобов’язаний прийняти рішення про ліквідацію концерну протягом трьох місяців із набуття законом чинності.

Законопроєкт має стати базою для трансформації і реформування Укроборонпрому у прозорі товариства, на яких має бути впроваджено систему корпоративного управління відповідно до найкращих міжнародних стандартів. Це критично важливо для національної безпеки України, нашої здатності захистити свою демократію та сталого руху в напрямку євроатлантичної інтеграції.

Корпоратизація державного концерну “Укроборонпром” та впровадження стандартів корпоративного управління відповідно стандартам ОЕСР має підвищити конкурентоспроможність українського ОПК на світовому ринку, дасть змогу залучати більше інвестиційних проєктів та сприяти розбудові більш ефективних підприємств, що надаватимуть українській армії високоякісне забезпечення.