Сьогодні, 19 жовтня Верховна Рада нарешті розглянула законопроєкт №5459-1 про НАБУ, який покликаний привести статус Бюро у відповідність до вимог Конституції України. ЗА – 304 голоси.

У квітні 2022 року завершиться строк повноважень чинного директора НАБУ Артема Ситника. Щоб обрати нового незаангажованого очільника, варто провести прозору процедуру відбору, адже ця посада є однією з ключових для боротьби з корупцією в нашій країні. Відтепер саме цей документ визначатиме правила для конкурсу на нового Директора Бюро.

Ми вже детально аналізували альтернативний законопроєкт, втім нещодавно Комітет Верховної Ради з антикорупційної політики додав фінальну таблицю правок, які передбачають такі зміни.

  • Конкурсна комісія подаватиме на розгляд уряду трьох кандидатів на посаду Директора НАБУ замість двох. Водночас немає критеріїв для визначення керівника, тому шанси призначення “вигідного” кандидата значно зростають.
  • Чинний директор зможе виконувати свої повноваження до кінця їхнього строку, а після його завершення обов’язки перейдуть до першого заступника Ситника. Таким чином НАБУ не залишиться без очільника у разі затягування конкурсу.

Загалом ТІ Україна позитивно сприймає оновлені зміни. Проте деякі з нихпідвищують ризики призначення “більш зручного” керівника НАБУ.