У середу, 3 березня, Володимир Зеленський застосував вето до закону “проти викривачів”, який замість підтримати, лише шкодив тим, хто протидіє корупції.

Про це йдеться на сайті Президента.

Це важливий і критично необхідний крок, адже після правок,  проголосованих в сесійній залі, інститут викривальництва опинився під загрозою. У такому вигляді закон “Про запобігання корупції” перекладав тягар доведення фактів вчинення корупційного правопорушення на викривачів. А також порушував їхнє право на використання внутрішніх каналів повідомлення.

Викривач мав би “достеменно” знати та підтвердити факти корупційного правопорушення і передавати таку інформацію саме керівнику установи, в якій працює. А після повідомлення викривачі мали б ще розкривати свої джерела. Такі вимоги нівелюють цінність роботи викривачів, суттєво обмежують їх та суперечать первинному визначенню цього поняття.

Трансперенсі Інтернешнл Україна схвалює такий крок Президента. Закон має захищати викривачів, адже вони надзвичайно важливі у системі протидії корупції. Саме завдяки їм можливо посилювати прозорість державного сектору та зупиняти наявні порушення. Дієвий інститут викривачів може реально впливати на рівень корупції. Чекаємо на крок парламенту і сподіваємося на посилення прав викривачів”, — зазначив юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко.

Нагадаємо, що застосувати вето до цього закону та повернути його на доопрацювання у Верховну Раду вимагали громадські організації, міжнародні експерти та Міжнародна мережа викривачів

Так, виконавча директорка Міжнародної мережі викривачів (WIN) Анна Майєрс і член правління Том Девайн зазначили, що ці доповнення порушують істинні права, встановлені Директивою ЄС, і які є критерієм для прийняття нових Членів. Вони не узгоджуються з Рекомендаціями Комітету Міністрів Ради Європи щодо захисту викривачів від 2014 року, які застосовуються до України так само, як і до 46 інших країн Європи.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(127) "Дієвий інститут викривачів може реально впливати на рівень корупції." ["quote_author"]=> string(38) "Олександр Калітенко." }

Дієвий інститут викривачів може реально впливати на рівень корупції.

Олександр Калітенко.