З урахуванням поширення нападів, Transparency International та її представництво в Україні закликають владу захистити громадянське суспільство від насильства, включно з фізичним побиттям, з яким стикаються активісти.

Протягом останніх кількох місяців побили двох антикорупційних активістів з Харкова, які проводять розслідування спільно з Transparency International Україна; вони вважають, що це було пов’язано з їхньою роботою. Подібні повідомлення надходили і від активістів з Полтави й Одеси, а також від журналістів-розслідувачів з Києва.

Transparency International Україна також стала мішенню інформаційної атаки через свою роботу, пов’язану з поверненням активів, які, як вважається, викрав колишній президент Віктор Янукович. Крім того, громадські організації зазнали нелегальних перевірок та судових розглядів.

«Ці постійні переслідування громадянського суспільства і неочікувані, і невиправдані. Громадяни України заплатили високу ціну за можливість позбавити свою державу корупції. Вони вийшли на вулиці, щоб протестувати проти корупції, і багатьох з них вбили. Влада повинна вжити заходів, щоб захистити антикорупційних активістів і підтримати їхню боротьбу проти корупції», – сказала Делія Феррейра Рубіо, Голова правління Transparency International.

«Українські активісти, які були рушійною силою антикорупційної реформи в Україні після Революції гідності, тепер опинилися під загрозою, – відзначив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна. – Це відверта спроба завадити нам у викритті топ-корупціонерів. Але це не спрацює. Ми будемо боротися за антикорупційні установи, які відповідають своїй меті, включно з незалежним і ефективним антикорупційним судом».

Громадські організації також змушують заповнювати обтяжливі електронні декларації, які ускладнюють їхню роботу і підсилюють потенційний тиск з боку влади, попри заклики скасувати цю систему та попри обіцянки, що це зміниться.

«Президент України та парламент не скасували нормативні вимоги, які сприятимуть подальшому насильству проти антикорупційних активістів. Вони повинні зробити це негайно, щоб показати, що вони щиро прагнуть підтримати громадян і громадянське суспільство в боротьбі проти корупції», –  додала Делія Феррейра Рубіо.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз