Верховна Рада проголосувала законопроєкт 5309, покликаний удосконалити систему оскарження публічних закупівель. Однак крім позитивних змін, він містить декілька дуже небезпечних корупційних ризиків.

Законопроєкт 5309 насамперед покликаний вдосконалити систему публічних закупівель і справді має низку важливих правок — зокрема, він повинен синхронізувати Закон України «Про публічні закупівлі» із нещодавно прийнятими змінами до Закону «Про Антимонопольний комітет України» (законопроєкт 3132). Він визначає й уточнює термінологію і пропонує розповсюдити положення Закону «Про публічні закупівлі» на лізинг.

Окрім цього, цим законопроєктом народні депутати внесли дуже важливі зміни до законодавства України про АРМА. Ці нововведення мають позитивно вплинути на управління активами, збої та переривання у функціонуванні яких можуть призвести до надзвичайних ситуацій або інших негативних наслідків.

Проте водночас законопроєкт зобов’язує бізнес під час оскарження закупівель до АМКУ надавати докази порушень їхніх прав і інтересів. Не завжди такі докази можливо надати, особливо коли суть скарги стосується тендерної документації. Така норма може позбавити бізнес права на оскарження і дозволить АМКУ в ручному режимі обирати скарги для розгляду.

Про корупційні ризики законопроєкту у своєму висновку експертизи також зазначало НАЗК.

Також цим законопроєктом дозволили проводити закупівлі до Дня Конституції та Дня Незалежності України за переговорною процедурою. Тобто без прозорих і конкурентних торгів. А будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва взагалі вивели з-під дії профільного Закону «Про публічні закупівлі».

«Наразі бюджет проєкту оцінюють у 85 мільярдів гривень. Усі ці кошти витратять в обхід Prozorro без аукціонів. І це навіть не на всю кільцеву дорогу. У такий спосіб нівелюється уся цінність системи електронних закупівель і реформи в цілому. Адже вони покликані забезпечити прозорість, конкурентність і ефективність закупівель», — пояснює Іван Лахтіонов, заступник виконавчого директора ТІ Україна з реалізації інноваційних проєктів.

Через негативні зміни, які впроваджує законопроєкт 5309,Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає Президента не підписувати його та повернути на повторний розгляд Верховній Раді України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(328) "У такий спосіб нівелюється уся цінність системи електронних закупівель і реформи в цілому. Адже вони покликані забезпечити прозорість, конкурентність і ефективність закупівель." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

У такий спосіб нівелюється уся цінність системи електронних закупівель і реформи в цілому. Адже вони покликані забезпечити прозорість, конкурентність і ефективність закупівель.

Іван Лахтіонов