У Національного агентства із питань запобігання корупції починається нове життя. Верховна Рада ухвалила зміни до закону про запобігання корупції. “За” — 237 голосів народних депутатів.

Питання до незалежності та ефективності роботи НАЗК виникали ледь не від самого початку.

То що чекає на НАЗК?

  • НАЗК більше не буде колегіальним органом. Агентство матиме голову, який нестиме відповідальність за результати діяльності інституції. Його призначатиме Кабмін за новою процедурою на 4 роки без права переобрання.
  • Після набуття чинності закону всі члени НАЗК і Громради, керівник апарату та його заступники будуть звільнені. ТІ Україна вважає такі зміни потенційно небезпечними з точку зору їх оскарження, адже їм пасувало би бути синхронізованими з конкурсом на нового голову НАЗК.
  • Протягом 5 робочих днів з дня набуття чинності закону Кабмін має призначити т.в.о. голови НАЗК. Від самої появи цієї правки ми її критикували, адже в законі не прописано конкурсної процедури призначення т. в. о. голови НАЗК і чітких вимог до нього. Таким чином, уряд отримає можливість впливати на незалежність НАЗК.
  • Таки посилиться роль міжнародних експертів у конкурсній комісії з обрання Голови НАЗК. З 6 членів комісії три — делегати від міжнародної спільноти. Від самого початку ТІ Україна підтримувала таку ініціативу.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(249) "НАЗК більше не буде колегіальним органом. Агентство матиме голову, який нестиме відповідальність за результати діяльності інституції. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

НАЗК більше не буде колегіальним органом. Агентство матиме голову, який нестиме відповідальність за результати діяльності інституції.

  • Посилюються вимоги до кандидатів у Громадську раду НАЗК. В тексті закону визначено, що кандидат повинен мати не менше 2 років досвіду у сфері боротьби з корупцією, а також має надати підтвердження реалізованих проєктів.
  • НАЗК створить спецпорядок е-декларацій для СБУ та Служби зовнішньої розвідки тощо (ст. 52-1 Закону про запобігання корупції). Цей спецпорядок не поширюватиметься на посади, на які відкрито призначає/звільняє Президент. 
  • Зросте строк давності щодо накладення адмінстягнення за корупцію – з трьох місяців до двох років.
  • Щодвароки три особи, делеговані міжнародними організаціями та визначені Кабміном, проводитимуть зовнішній аудит НАЗК. Висновок про неефективність діяльності НАЗК буде підставою для дострокового припинення повноважень Голови.
  • Не потрібно буде повідомляти про суттєві зміни у майновому стані членів сім’ї. ТІ Україна схвалює це положення, адже декларант не має відстежувати зміни в житті своїх родичів і нести за них відповідальність. 

Але при цьому було звужено коло осіб, які мають подавати інформацію про суттєві зміни у майновому стані. Зокрема, відтепер такий обов’язок знято з дрібних посадовців. І це, на нашу думку, містить ризики.

Більш детальні коментарі щодо нового закону читайте в юридичному аналізі:  http://bit.ly/nazkanaliz

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(383) "Таки посилиться роль міжнародних експертів у конкурсній комісії з обрання Голови НАЗК. З 6 членів комісії три — делегати від міжнародної спільноти. Від самого початку ТІ Україна підтримувала таку ініціативу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Таки посилиться роль міжнародних експертів у конкурсній комісії з обрання Голови НАЗК. З 6 членів комісії три — делегати від міжнародної спільноти. Від самого початку ТІ Україна підтримувала таку ініціативу.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.