29 серпня Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради невідкладний законопроєкт №1008 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування”. Цей документ покликаний врегулювати проблемні питання діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя.

UDP. У своєму рішення від 11 березня 2020 року, Конституційний суд визнав такими, що суперечать положенням Конституції:

  • скорочення складу Верховного Суду від 200 суддів до 100
  • зменшення посадових окладів суддів ВС
  • Зміни щодо скорочення кількості членів ВККС та нового порядку її формування
  • Утворення  при ВРП Комісії з питань доброчесності та етики (до якої входять міжнародники, і яка мала б перевіряти на доброчесність як самих членів ВРП, так і членів ВККС та суддів ВС)
  • Змінений порядок дисциплінарної процедури

Таким чином, судова реформа осені 2019 року майже повністю визнана такою, що суперечить положенням Конституції. Неконституційні норми втрачають чинність з моменту прийняття рішення про їхню неконституційність.

Водночас, КСУ віддав м’яч на поле Президента і Парламенту, які зобов’язані привести законодавство у відповідність до прийнятого рішення.

 

Оновлено 16.10.2019. 15 та 16 жовтня Верховна Рада розглянула та ухвалила законопроєкт №1008. В поданий документ народні депутати внесли деякі зміни.

Серед позитивних нововведень закону:

  • членів ВККС переоберуть на конкурсі;
  • оновлена ВККС сама затверджуватиме свій регламент без погодження із ВРП, що дає інституції більше незалежності;
  • Етична комісія протягом 30 днів з моменту її створення перевірить чинних членів ВРП на доброчесність;
  • Етична комісія протягом 6 років перевірятиме на доброчесність всіх членів і кандидатів у члени ВРП, ВККС та суддів Верховного Суду;
  • Рішення етичної комісії переглядатимуться на спільному засіданні ВРП та комісії за моделлю конкурсу до Антикорупційного суду.

При цьому збережено такі ризики:

  • склад Верховного Суду зменшать до 100 і порядок добору визначатиме чинна неоновлена ВРП;
  • рішення Конкурсної та Етичної комісії оскаржуватимуться в сумнозвісному Окружному адміністративному суді Києва.

Що зміниться?

Буде створено Комісію з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя із 6 осіб: три члена ВРП і три міжнародні експерти. Комісія контролюватиме прозорість і підзвітність органів суддівського врядування та “сприятиме врахуванню ними думки громадськості”.

Крім цього, відбудеться перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України: 

  • ВККС зменшиться з 16 до 12 членів; 
  • Голова ВККС та заступники, Голова ДСА та заступники, які у період з 21 листопада 2013 року по 19 травня 2019 року обіймали посади, будуть люстровані (підпадають під дію ЗУ “Про очищення влади”);
  • Членів ВККС призначатиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу. До конкурсної комісії входять 6 осіб — 3 особи, обрані із членів Ради суддів України, та 3 міжнародні експерти з ГРМЕ;
  • Суддівська винагорода встановлюватиметься за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання;

Наші рекомендації

Серед членів Вищої ради правосуддя є багато осіб, які не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики. Саме вони прийматимуть рішення стосовно призначення членів ВККС, затвердження регламенту ВККС та формуватимуть половину Комісії з питань доброчесності. Її ефективність видається сумнівною, адже кінцеве рішення знову ж таки прийматиме ВРП. Також у проєкті немає жодного слова про залучення представників громадськості до оновлення органів суддівського врядування. 

Тому запропоновані зміни — лише пів справи. Без перезавантаження Вищої ради правосуддя про справжню незалежність судової системи не йтиметься. 

Додатково, варто чітко вирішити питання кваліфікаційного оцінювання суддів, оскільки наразі проєкт залишає це все на розсуд ВККС. Окрім того, великим ризиком залишається обмеження кількості суддів Верховного суду лише однією сотнею осіб, тоді як кількість судових справ не зменшиться.

Де ми зараз

29 серпня 2019 року Президент України подав як невідкладний законопроєкт №1008 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування”, що покликаний врегулювати проблемні питання діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя.

Наразі діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів є проблемною у зв’язку з безліччю судових процесів щодо її членів, незавершенням кваліфікаційного оцінювання суддів та неврахуванням висновків Громадської ради доброчесності.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(491) "Буде створено Комісію з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя із 6 осіб: три члена ВРП і три міжнародні експерти. Комісія контролюватиме прозорість і підзвітність органів суддівського врядування та “сприятиме врахуванню ними думки громадськості”." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Буде створено Комісію з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя із 6 осіб: три члена ВРП і три міжнародні експерти. Комісія контролюватиме прозорість і підзвітність органів суддівського врядування та “сприятиме врахуванню ними думки громадськості”.

Основні аспекти пропонованих змін

Законопроєкт № 1008 пропонує цілу низку нововведень, що покликані врегулювати питання діяльності органів суддівського врядування та частково судової системи України шляхом внесення змін до ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя» та «Про очищення влади».

  • Комісія з питань доброчесності та етики

Законопроєкт передбачає утворення Комісії з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя. Вона матиме такі ключові характеристики:

  • 6 осіб: три члени Вищої ради правосуддя та три міжнародні експерти з ГРМЕ;
  • контролює прозорість і підзвітність органів суддівського врядування та “сприяє врахування ними думки громадськості”;
  • вносить подання про звільнення членів ВККС/ВРП, зокрема з підстав грубого чи систематичного нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом члена ВККС/ВРП або виявило його невідповідність займаній посаді, допущення іншої поведінки, що підриває авторитет та суспільну довіру до правосуддя і судової влади, у тому числі недотримання етичних стандартів.
  1. Вища кваліфікаційна комісія суддів України

Законопроєктом пропонується перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. 

Ключові характеристики:

  • склад Комісії зменшується з 16 до 12 осіб (враховано пропозицію громадських організацій);
  • Голова ВККС та заступники (також Голова ДСА та заступники), які у період з 21 листопада 2013 року по 19 травня 2019 року обіймали посади, підпадають під дію ЗУ “Про очищення влади”;
  • зберігається 15-річний правничий стаж для претендування на членство у ВККС;
  • членів ВККС призначатиме ВРП за результатами конкурсу. До конкурсної комісії входять 6 осіб: 3 особи, обрані із членів Ради суддів України, та 3 міжнародні експерти з ГРМЕ.  Рішення приймаються більшістю, проте 3 міжнародні експерти повинні обов’язково проголосувати за (блокуючий пакет, враховано пропозицію громадських організацій);
  • регламент ВККС затверджуватиме ВРП;
  • нова ВККС сама визначить, чи продовжувати кваліфікаційне оцінювання.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(162) "Законопроєктом пропонується перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Законопроєктом пропонується перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. 

  1. Інше

Ключові характеристики:

  • суддівська винагорода встановлюватиметься за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання;
  • кількість суддів Верховного суду зменшується зі 196 до 100 осіб, відбір проводитиметься ВККС серед чинних суддів Верховного суду.

Висновки

Запропоновані проєктом зміни однозначно матимуть позитивний ефект на судову систему в Україні. Серед позитивів варто відзначити повне перезавантаження ВККС, залучення міжнародних експертів до складу конкурсної комісії з блокуючим пакетом та комісії з питань доброчесності, оновлення Верховного суду.

Утім усі ці зміни не будуть ефективними, якщо не відбудеться перезавантаження Вищої ради правосуддя. Серед членів ВРП є багато осіб із сумнівною доброчесністю та професійною етикою. А саме вони прийматимуть рішення про призначення членів ВККС, затвердження регламенту ВККС та формуватимуть половину Комісії з питань доброчесності. Її ефективність видається сумнівною, адже кінцеве рішення, знову ж таки, прийматиме ВРП. Також у проєкті немає жодного слова про залучення представників громадськості до оновлення органів суддівського врядування.

Аналіз підготував юридичний радник ТІ Україна Максим Костецький

 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(325) "Усі ці зміни не будуть ефективними, якщо не відбудеться перезавантаження Вищої ради правосуддя. Серед членів ВРП є багато осіб із сумнівною доброчесністю та професійною етикою." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Усі ці зміни не будуть ефективними, якщо не відбудеться перезавантаження Вищої ради правосуддя. Серед членів ВРП є багато осіб із сумнівною доброчесністю та професійною етикою.