836 млн грн з вересня від приватизації. Саме стільки бюджет отримає від аукціонів після відновлення продажу непрофільного майна держави. 

Зокрема Фонд держмайна вже встиг продати шість заводів та комбінатів держпідприємства “Укрспирт” і отримає з цих аукціонів 482 млн гривень. Зараз продовжується пошук нових власників для низки ювелірних заводів та баз відпочинку по всій Україні.

ТІ Україна багато років підтримує прозору та конкурентну приватизацію. Ми брали участь у розробці законопроєктів і адвокації змін, щоб допомогти державі стати сильнішою.

Більшість державних підприємств стали генераторами постійної корупції. Тримати на балансі держави тисячі нерентабельних активів — невигідно для платників податків. Це робить державу слабшою. Тисячі непрофільних ДП — радянський пережиток, від якого потрібно позбутися. 

Приватизація —  це не про одноразові вливання до бюджету, це про це трансформацію мертвих активів у дієві, які приносять постійний дохід і користь громадянам. 

Відновлення продажу непрофільних державних активів в умовах війни має додаткову унікальну цінність. Зараз як ніколи нам необхідні кошти. Від цього реально залежать життя українців і України.

У планах Фонду держмайна —  продати близько 150 підприємств до кінця року. Очікуємо на розблокування аукціонів і для великої приватизації. Для цього Кабмін має прийняти окремий порядок, адже ФДМУ продаватиме такі об’єкти лише через електронні аукціони.

Нагадаємо, з 24 лютого приватизаційні процеси в Україні були призупинені. Лише у вересні завдяки змінам у законодавство і спрощенню процедур на час воєнного стану, продаж неліквідних державних активів відновився. ТІ Україна стала одним з ініціаторів цих змін, оскільки експерти переконані, що в умовах падіння економічної активності та стрімкого зниження ВВП, приватизація може пом’якшити удар від наслідків війни для бюджету.