У 2017-му Антикорупційне бюро України проходитиме перший зовнішній аудит за два роки роботи, результат якого є єдиною законною підставою для звільнення чинного директора Бюро Артема Ситника з посади та зменшення рівня бюджетного фінансування незалежного правоохоронного органу.

Якщо Парламент і Уряд підтримають рекомендованих міжнародними партнерами кандидатів, до складу комісії аудиторів можуть увійти Джованні Кесслер, генеральний директор Європейського управління боротьби з шахрайством (ОЛАФ), який брав участь у відборі директора Антикорупційного Бюро, та Роберт Сторч, заступник генерального інспектора США – органу Міністерства юстиції, що проводить оцінку роботи ФБР та Інтерполу.

Цих кандидатів рекомендували Посольство США та Представництво ЄС в Україні у відповідь на звернення голови Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва.

Окрім іноземних експертів свої кандидатури до комісії з зовнішньої оцінки Антикорупційного Бюро подали: екс-прокурор Донеччини, люстрований чиновник зі служби з контролю за наркотиками, експерт з антикорупції Нацради при Президентові України та заступник голови Ради адвокатів Києва, а у минулому – районний слідчий МВС.

Таким чином в середу, 21 грудня, Комітет має розглянути 6 кандидатур, затвердити і рекомендувати одного з них для делегування в комісію аудиторів від Парламенту. Окрім того, Антикорупційний комітет може порадити кандидата й Кабінету Міністрів України та Адміністрації Президента, які за законом мають право делегувати від себе в комісію по одному представнику.

Центр протидії корупції та Transparency International Україна проаналізували всіх претендентів на роботу в комісії з зовнішньої оцінки НАБУ.

  • Володимир Гошовський – викладач права з Дніпропетровського університету, люстрований у 2014 році з посади першого заступника голови Державної служби контролю за наркотиками, народний депутат IV скликання та керівник політичної партії “Соціалістична Україна”.

З офіційної біографії відомо, що свій трудовий шлях Гошовський розпочав балаклієвським санітаром у Харківській районній лікарні, після чого одразу перейшов менеджером до ТОВ Фармація, став віце-президентом харківської “Укрнадрапромінвест” після чого одночасно працював заступником гендиректора з фінансово–економічних питань ДК «Торговий дім «Газ України» НАК “Нафтогаз України” у Києві та депутатом міськради у Харкові. Під час депутатства у Раді (IV скликання) Гошовський особливо не відзначився на ниві законотворення і став співавтором лише 14 проектів законів, переважно, соціальної спрямованості. Натомість, за одну каденцію нардеп Гошовський двічі змінював фракції та депгрупи, та мав 57 помічників.

Згідно Реєстру речових прав Гошовський володіє трьома земельним ділянками в Плютах, Козині та Обухівському районі, будинком у Харкові, двома квартирами – в Харкові та Євпаторії.

Після люстрації із забороною 10 років займати посади на держслужбі, працює викладачем, професором кафедри адміністративного та кримінального права Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара.

  • Олег Сюсяйло – все життя працював в органах прокуратури Донеччини, під час Революції Гідності був прокурором Донецької області; у 2014 році, після звільнення Олегом Махніцьким усіх прокурорів обласного рівня часів Януковича, був “призначений” терористами ДНР генеральним прокурором так званої “Донецької народної республіки”. Нині працює адвокатом.

У ЗМІ Сюсяйло називають “близьким” до Ахметова та кепкують з розкішних годинників за 8 тисяч доларів, у яких Сюсяйло на посаді заступника прокурора області додумався сфотографуватися на світлину для офіційного сайту прокуратури.

  • Нікіта Самбожук, член Нацради з питань антикорупційної політики при Адміністрації Президента, 32 роки. Народився в Кишиневі, жив у Франкфурті, освіту здобув у Лондоні, працювати приїхав в Україну. Одразу після університету став радником депутата Парламенту Великобританії Джона Грогана, який головував у групі зі зв’язків з Україною та піарив в Одесі Олексія Гончаренка. Досвід роботи Нікіти полягає, переважно, у консультуванні комерційних структур з питань налагодження двосторонніх відносин.

Батько Самбожука – Микола – три скликання поспіль працює помічником на громадських засадах у регіоналів, БЮТівців та ляшківців; нині – у нардепа екс-радикала Мельничука, якого Генпрокуратура підозрює в організації озброєної банди. У ЗМІ Миколу Самбожука пов’язують зі схемами продажу електронних квитків Укрзалізниці за часів Максима Бланка.

Нікіта Самбожук є уповноваженим з антикорупції громадської організації Міжнародний комітет захисту прав людини, де також працює комісаром Києва його тато Микола, від імені якого у 2014 році було оприлюднено публічний лист на ім’я перших осіб країни з вимогою розслідувати факти корупції під час закупівлі корейських Хюндаїв. Також батько кандидата в аудитори НАБУ є власником квартири в елітній новобудові ЖК «Riviera Riverside» в 50 метрах від Дніпра з приватною гаванню для яхт.

  • Степ’юк Валентин, після випуску з Академії внутрішніх справ працював опером та слідчим відділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю Лінійного відділу міліції на ст. Дарниця Управління МВС України на Південно-Західній залізниці. З 2004 року працює адвокатом та, як зазначено в офіційній біографії, “з 2009 року та по теперішній час займаюсь діяльністю пов’язаною з захистом адвокатів від свавілля правоохоронних органів”.

Під час обшуків дететктивів НАБУ у адвокатів Онищенка Валентин Степ’юк став на бік інтересів адвокатури: “На сегодняшний день ничего не было изъято. Мы смогли доказать о том, что тех документов, которые ищут антикоррупционное бюро, здесь не было”, – так прокоментував голова Ради адвокатів Києва законність обшуків у поплічників Онищенка.

Варто зазначити, що закон про НАБУ не містить специфічних вимог до членів комісії з зовнішнього аудиту, однак вимагає від кандидатів мати міжнародний практичний досвід проведення оцінок ефективності роботи правоохоронних органів. Оскільки порядку проведення зовнішньої оцінки Бюро не існує і його треба розробляти з “0”, очевидно, що до проведення першого аудиту НАБУ необхідно залучити найкращих незалежних фахівців із бездоганною репутацією та значним кредитом довіри.

Такого фахівця на прохання голови Антикорупційного комітету Єгора Соболєва порадили у Посольстві США. Заступник генерального інспектора США Роберт Сторч працює в Офісі Генінспектора, що входить до структури Міністерства юстиції США на ряду з іншими правоохоронними органами Штатів, такими, як ФБР (Федеральне Бюро Розслідувань) та Інтерпол Вашингтон.

Офіс головного інспектора – незалежна державна установа, завдання якої – виявляти і розслідувати розтрати, шахрайства, зловживання та неправомірні дії робітників всіх підрозділів і програм Мінюсту США. Зокрема, цей офіс здійснює аудит, в тому числі фінансовий, роботи ФБР та Інтерполу, інспектує роботу всіх федеральних прокурорів США. Генеральний інспектор Офісу призначається Сенатом за поданням Президента й підзвітний Генеральному прокурору Сполучених Штатів.

В Офісі Генерального інспектора працює понад 400 спеціальних агентів, аудиторів, інспекторів й адвокатів, які здійснюють різнобічні зовнішні та внутрішні оцінки оперативної та програмної діяльності 60 держустанов Мінюсту: від перевірки дотримання процедур найму співробітників в представництві Інтерполу в Вашингтоні до аналізу законності укладених угод на закупівлю пального для ФБР та розслідування випадків порушення присяги агентами Бюро.

Згідно офіційного звіту, тільки за перше півріччя 2016 року Офіс генерального інспектора провів 79 аудитів, підготував майже 6000 обвинувачень, порушив 153 розслідування, здійснив 44 арешти, отримав 45 судових вироків,  застосував 146 заходів адміністративного порядку та наклав майже мільйон доларів штрафів.

Роберт Сторч добре знайомий із українською системою кримінальної юстиції, адже з 2007 по 2009 рік працював радником з питань правосуддя у Посольстві США в Україні, а у 2014 році був залучений до розробки проекту закону про Антикорупційне Бюро.

Із роботою НАБУ добре обізнаний іще один кандидат на посаду аудитора, рекомендований, на прохання Соболєва, Представництвом ЄС в Україні – Джованні Кесслер, італійський прокурор та генеральний директор Європейського управління боротьби з шахрайством (ОЛАФ).

Кесслер брав участь у роботі конкурсної комісії з обрання директора Антикорупційного Бюро та, фактично, відстояв прозорість роботи комісії та результати всього конкурсу. Європейське управління боротьби з шахрайством розслідує всі випадки зловживання коштами Євросоюзу, вивчає операційну та фінансову роботу будь-якої інституції чи органу ЄС.

На ОЛАФ покладено відповідальність за боротьбу з шахрайством та зловживанням у використанні коштів з бюджету Європейського Союзу. Управління створено рішенням Комісії 1999 року; воно замінило підрозділ Комісії з координації запобігання шахрайству, який працював від 1998 року.

В Антикорупційному комітеті підтвердили, що Адміністрація Президента уже визначилася із кандидатом, хоча прізвище майбутнього аудитора НАБУ не оприлюднили.

Нагадаємо, конкурсна комісія зі складу трьох осіб має визначити засади проведення зовнішньої оцінки операційної роботи Антикорупційного Бюро та провести такий аудит у 2017 році.

Для проведення оцінки (аудиту) члени комісії зовнішнього контролю мають право доступу до фінансових документів Бюро, матеріалів кримінальних проваджень, де завершено досудове розслідування; можуть проводити конфіденційні інтерв’ю з працівниками НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, інших державних та правоохоронних органів.

Висновок незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного бюро оприлюднюється разом письмовим звітом Національного бюро та заслуховується Верховною Радою України.

Строки проведення оцінки законом не визначені, отже комісія матиме достатньо часу або розробити необхідний “дизайн” такого аудиту, та ґрунтовно підготуватися до його здійснення.