Перше засідання нового парламенту тривало 16 годин. За цей час депутати встигли сформувати комітети, призначити генпрокурора, голову СБУ, прем’єра та уряд і звільнити старих міністрів, ухвалити обмеження депутатської недоторканності у першому читанні та разом із президентом подати низку законопроєктів. 

Серед них ініціативи з таких важливих для нас питань:

початок роботи Вищого антикорупційного суду; 

повноваження Президента призначати Директора НАБУ (через внесення змін у Конституцію України);

захист викривачів (через внесення змін у Закон “Про запобігання корупції”); 

забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції;

оптимізація діяльності органів суддівського врядування;

конфіскація незаконно здобутого майна та покарання за незаконне збагачення;

зміни в закон про закупівлі;

прийняття закону про оренду державного та комунального майна.

Наразі команда Transparency International Ukraine  вже аналізує ці документи і найближчим часом відповість на питання:

  • Що зміниться після ухвалення цих законопроектів?
  • Які плюси і мінуси нововведень команди президента? 
  • Де заховалася потенційна небезпека?

Сумно, але перший день у Раді запам’ятався не лише цим. Попри те, що парламент нібито новий, політичний сезон новий, а обличчя все ж таки старі. Арсена Авакова залишили на посаді міністра внутрішніх справ. Попри всі скандали за п’ять років на посаді.

Напередодні старту Ради активісти вийшли під Офіс Президента з вимогою до Зеленського не призначати Авакова в новий уряд. І загалом не допускати у владу. Чому? Через довгий перелік “здобутків”…

✓ Незавершена реформа Національна поліція України, внаслідок якої більшість старих кадрів лишилася. У 2018 році працювали 132 тисячі поліцейських, нових з них – лише 18 тисяч. А переатестація радше сумнівна, ніж реальна. Хоча звільнили близько 4700 людей, з них 3100 поновилися на посаді. Серед них – один із підозрюваних у вбивстві дитини. Поліцейський був одним із тих звільнених у 2015 році, однак згодом поновлений через суд. Відтак у системі лишилися некомпетентні працівники, які втрачають докази, помиляються у підозрюваних, затягують строки досудового розслідування.

✓ Інертність правоохоронців у розслідуванні нападів та вбивств активістів. Міністерство внутрішніх справ саботувало розслідування вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк. Замовчування й затягування справ все ще практикується.

✓ корупційні скандали й недосконалі закупівлі. Варто лише згадати про те, як команда DOZORRO заявила про незаконність процедури закупівлі автомобілів Mitsubishi Outlander для поліції. Також серед гучних справа “рюкзаків Авакова”, яку зрештою закрили. Тоді МВС замовило 5000 рюкзаків на суму близько 14,5 млн грн. Згодом журналісти виявили, що ці рюкзаки закупили через фірми, підконтрольні Авакову.

Хоча б один із цих скандалів і проявів недовіри з боку суспільства спричинив би принаймні відставку міністра у країнах Європи. Проте наразі не в Україні.

Підписуйтесь на наш телеграм-канал: https://t.me/fightcorruptor 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(176) "Попри те, що парламент нібито новий, політичний сезон новий, а обличчя все ж таки частково старі. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Попри те, що парламент нібито новий, політичний сезон новий, а обличчя все ж таки частково старі.