Активісти встановили під будівлею парламенту триметрову золоту ксиву з надписом “СБУ”. Таким чином вони вимагали від депутатів підтримати в законопроекті №8068 “Про національну безпеку України” поправки, що передбачають позбавлення СБУ непритаманних спецслужбі функцій у сфері економіки та боротьби з корупцією.

У разі ухвалення запропонованих правок СБУ втратить функції оперативно-розшукової діяльності у сфері економіки і боротьби з корупцією. Ці функції СБУ є зайвими. Адже служба позбавлена права розслідувати корупційні та економічні злочини, а уповноважені на це органи мають власних оперативних співробітників і більше не потребують допомоги СБУ.

“Працівники СБУ, які сьогодні працюють у так званих департаментах “економіки” та “антикорупції”  — це ті, кого перш за все звинувачує бізнес у рейдерстві, кришуванні та їх кошмаренні,  — стверджує Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції.  — Саме тому потрібно забрати ці функції в СБУ і ліквідувати відповідні департаменти, а натомість посилювати тих офіцерів та підрозділи, які захищають наш суверенітет та борються з російськими найманцями”.

Слід відзначити, що СБУ має роздутий штат і є найбільшою службою безпеки в Європі. На другому місці — Білорусь із її радянським КДБ, на третьому — Велика Британія. Кількість працівників СБУ за законом складає 31 тисячу осіб, а загальна кількість працівників усіх спецслужб Великої Британії (включно із зовнішньою та внутрішньою розвідками) складає близько 11 тисяч осіб.

Усього до Президентського законопроекту №8068 було подано 427 правок, 311 з яких комітет відхилив. Важливо, що під час розгляду документу в профільному Комітеті з питань національної безпеки та оборони, голова комітету Сергій Пашинський відмовився розглядати правки, які стосувалися СБУ.

“Я вимагатиму поставити на підтвердження правки, які забирають у СБУ невластиві спецслужбі функції під час голосування закону в залі, — заявила народний депутат Ганна Гопко. — І я закликаю в четвер кожного депутата і кожного керівника фракції, які хочуть покласти край корупції і незаконному втручанню в бізнес з боку СБУ, підтримати ці поправки в залі. Своїм голосуванням вони покажуть, чи хочуть дати зелене світло бізнесу в Україні, чи надалі допомагати процвітати корупції та безкарності”.

Варто нагадати, що згідно з нещодавнім опитуванням, проведеним офісом бізнес-омбудсмена в Україні, за минулий рік майже вдвічі зросла кількість скарг на СБУ від бізнесу (порівняно з 2016).

Про використання службового становища працівниками СБУ наголосили й інші учасники акції. “Ми бачимо, що співробітники СБУ часто, виявляючи корупцію, починають торгівлю з потенційними фігурантами за те, аби не віддавати факти слідству та “зам’яти” все,  — розповіла Катерина Бутко з Автомайдану. — Яскравий приклад тому — нещодавнє затримання посадовця СБУ, який вимагав по три тисячі доларів з кожної особи, яка мала підроблені документи для проживання в Україні”.

Згідно з офіційним звітом Служби безпеки України щодо кількості справ, переданих до суду, кожне 4 кримінальне провадження, що розслідувало СБУ — не з їхньої підслідності.

З 889 справ переданих до суду майже 200 мали розслідуватися іншим правоохоронним органом. Натомість за весь 2016 рік на третьому році війни —  0 справ за шпигунство (ст.114 Кримінального кодексу України) було передано СБУ до суду.

“Ми повинні виправити ситуацію, у якій різні правоохоронні органи дублюють функції один одного. Якщо ми говоримо про економічні злочини — це справа Національної служби фінансових розслідувань, яку влада все обіцяє, але ніяк не може створити замість ліквідованої Податкової міліції. Якщо йдеться про корупційну складову цих злочинів — для цього ми створили НАБУ, зазначив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Ukraine. Чіткий розподіл обов’язків — це шлях до ефективного використання обмежених бюджетних ресурсів. До того ж, так ми уникнемо непотрібної міжвідомчої боротьби за сфери впливу”.

Варто нагадати, що Служба безпеки України, єдиний державний орган, який всупереч закону дозволив своїм співробітникам не подавати електронні декларації в загальний електронний реєстр декларацій. І це при тому, що журналісти встановили, що працівники управління захисту економіки СБУ їздять на люксових машинах, що також не відповідають їхнім доходам.