Завтра, 2 серпня, вручатимуть підозри чотирьом фігурантам «записів з ОАСК». З 14 до 16:15 на допит в Генпрокуратуру (вул. Різницька, 13/15) мають з’явитися по черзі голова Окружного адмінсуду Павло Вовк, судді Євгеній Аблов та Ігор Погрібніченко, а також суддя Суворовського райсуду Одеси Іван Шепітко.

Минув вже тиждень відтоді, як вибухнув скандал з ОАСК. НАБУ оприлюднило відео, де можна почути розмови, ймовірно, з кабінету голови суду Павла Вовка. І цитати з цих аудіозаписів про тиск на державні органи та десятки приголомшливих домовленостей розлетілися медіа.

Що сталося за ці дні, яка позиція кожної зі сторін і чому важливо стежити за продовженням історії з розслідуванням можливих корупційних злочинів і «неправосудних рішень» ОАСК?

Що з підозрами? Фігурантам інкримінують втручання у діяльність державного діяча, перевищення влади або службових повноважень, перешкоджання діяльності ВККС та ВРП, службове підроблення, службову недбалість та інше.

Павло Вовк, голова Окружного адмінсуду, поспілкувався з «Українськими новинами». Він вважає, що аудіозаписи – монтаж, хоча голос схожий на його. За словами Вовка, хоча він і зустрічався з окремими особами з влади, проте жодних домовленостей чи тиску не було: обговорювали суто судову реформу та юридичні питання. Також Вовк сказав, що НАБУ та ГПУ діяли поза нормами кодексу, а в самого Ситника є нібито протокол про корупційне правопорушення. Читайте першу й другу частини інтерв’ю.

Адвокат Євген Солодко vs. НАБУ та ГПУ. Адвокат, який представляє інтереси ОАСК, стверджував на брифінгу, що НАБУ та ГПУ піклуються першочергово про власні інтереси. Зокрема, за його словами, під час обшуку в суді вилучили справи, сторонами яких є і Горбатюк, і Ситник. НАБУ ж спростувало цю інформацію. Як і заяви Солодка про відсутність часу обшуку в протоколі, несанкціоноване блокування роботи суду та незаконне розголошення відомостей досудового розслідування – http://bit.ly/nabuanswers

 

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(231) "Голос на цих аудіозаписах схожий на мій. Але озвучені тексти, очевидно, недостовірні, оскільки я знаю, які вирази використовую." ["quote_author"]=> string(42) "Павло Вовк, голова ОАСК" }

Голос на цих аудіозаписах схожий на мій. Але озвучені тексти, очевидно, недостовірні, оскільки я знаю, які вирази використовую.

Павло Вовк, голова ОАСК

«(Не) заважайте злочину» та «Яйця цієї Уповноваженої у нас». Такі плакати повісили учасники акції «Зупинити вовче правосуддя» біля офісу Уповноваженої з прав людини в Києві. Активісти вимагали відставки Людмили Денісової та розслідування підстав щодо порушення присяги. В аудіозаписах, можливо, відбуваються «взаємовигідні» переговори між Денісовою та Вовком: омбудсмен оскаржує в Окружному адмінсуді протоколи НАЗК, натомість вона звільняє члена ВККС Андрія Козлова, призначеного за квотою омбудсмена.

Адвокат омбудсмена Тарасов сказав, що Денісова теж отримала повістку на допит в ГПУ. Сама Денісова коментувати відмовилася.

Президент Зеленський протягом тижня не відреагував на гучні обговорення суддів ОАСК, що фігурують у справі злочинів Майдану. Громадська рада доброчесності звернулася до Президента, аби він скликав РНБО та ініціював зміни до законодавства щодо перезапуску ВККС та ВРП.

Звільнений член ВККС. В офісі Уповноваженої пояснили, що звільнили Андрія Козлова через відсутність у нього стажу професійної діяльності у сфері права не менш як 15 років. Сам Козлов  відповів, що всі документи на підтвердження стажу офіс омбудсмена отримав. Окрім того, Андрія Козлова визнали потерпілим і допитали в прокуратурі – http://bit.ly/kozlovoask

Підписуйтесь на наш телеграм-канал: https://t.me/fightcorruptor 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(563) "Вступна та резолютивна частини ухвали про обшук мають таку саму силу, як і повний її текст. І є достатньою законною підставою для проведення обшуку. Євген Солодко, будучи адвокатом і маючи повну вищу юридичну освіту не міг цього не знати, а значить , є упередженим та навмисно бажає ввести суспільство в оману." ["quote_author"]=> string(8) "НАБУ" }

Вступна та резолютивна частини ухвали про обшук мають таку саму силу, як і повний її текст. І є достатньою законною підставою для проведення обшуку. Євген Солодко, будучи адвокатом і маючи повну вищу юридичну освіту не міг цього не знати, а значить , є упередженим та навмисно бажає ввести суспільство в оману.

НАБУ