Для формування й ведення земельного кадастру та інших державних реєстрів буде використовуватися технологія блокчейн. Електронні системи працюватимуть більш прозоро й без посередників. 16 червня підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Міністерством юстиції України, Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державним агентством з питань електронного урядування України, громадською організацією Transparency International Україна та Бітфурі Холдінг Б.В.

Меморандум передбачає, що ТІ Україна відпрацьовуватиме технологію блокчейн на державних реєстрах та земельному кадастрі, буде розробляти Індекс розвитку блокчейн у державному секторі та отримує першу ноду-аудитора безкоштовно. Завдяки технології блокчейн бази даних працюватимуть без централізованому управління, швидкість транзакцій збільшиться, а витрати суттєво зменшаться.

«Новітні технології – потужний механізм запобігання корупції та індикатор прозорості влади. Transparency International  Україна й надалі продовжуватиме моніторити, контролювати якість державного управління та сприяти становленню відповідального партнерства «золотого трикутника» – громадянське суспільство, влада та бізнес», – зазначив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

Фото: Міністерство юстиції України

«Сьогодні запровадження блокчейн є пріоритетом найбільших банків світу та найбільш інноваційних країн – Швеції, Естонії, Данії тощо. У майбутньому Україна переведе всю цифрову державну інформацію на блокчейн-платформу», – заявив заступник Міністра юстиції Денис Чернишов.

Підписання Меморандуму стало можливим завдяки реалізації Національного плану дій ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» на 2016-2018 роки з взаємодії державних інформаційних ресурсів та прийнятому Розпорядженню про впровадження прогресивних комп’ютерних технологій у роботу електронних сервісів, зберігання даних та посилення захисту інформації єдиних державних реєстрів системи Міністерства юстиції, зокрема технології блокчейн.

«Уявіть, що частину цих функцій, а згодом може й більшість, можна передати дуже надійній та прозорій технології, яка непідкупна, якій не можливо дати хабара і яка не вміє зловживати, а навпаки завдяки саме інноваційному способу зберігання та накопичення даних всі мають можливість перевірити, що певні дії дійсно були зроблені, що нічого не було зроблено заднім числом», – підсумував Олександр Риженко, Голова Державного агентства з питань електронного урядування України.

Завантажити меморандум