9 вересня 2019 року народні депутати від партії “Голос” зареєстрували проєкт закону “Про внесення змін до законодавчих актів щодо початку реформування системи спеціальних органів України” № 2090.

Згідно з профільним законом, СБУ є державним правоохоронним органом спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України. Але при цьому в структурі СБУ досі діють так звані спеціальні підрозділи по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю та контррозвідувального захисту економіки, які фактично дублюють діяльність інших органів правопорядку. І саме ці підрозділи, зрештою, здійснюють найбільше тиску на бізнес.

Що зміниться: 

  • будуть ліквідовані спеціальні підрозділи СБУ, весь функціонал яких можна умовно звести до антитерористичної та контррозвідувальної діяльності;
  • слідчим підрозділам СБУ буде заборонено здійснювати досудове розслідування, а оперативним підрозділам — оперативний супровід щодо низки економічних та корупційних злочинів;
  • зменшиться загальна чисельність СБУ з 27 до 24 тис. працівників, а в особливий період — до 28 тис. (з 31 тис.).

Наш коментар:

Загалом, запропоновані проєктом закону №2090 зміни — це перший довгоочікуваний крок у процесі реформування СБУ. Це дозволить ухвалити та внести більше ясності та прогнозованості в роботу цього та інших органів правопорядку, яким мають бути підслідні економічні та корупційні злочини.

Що є зараз: 

Відповідно до положень Закону України “Про службу безпеки України» (далі — СБУ), СБУ є державним правоохоронним органом спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України. 

Основними завданнями СБУ є захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного й оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, а також забезпечення охорони державної таємниці.

Водночас, в структурі СБУ досі діють так звані спеціальні підрозділи по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю та контррозвідувального захисту економіки, які фактично дублюють діяльність інших органів правопорядку. Саме ці підрозділи використовують свій кадровий та технічний потенціал здебільшого для втручання у приватну господарську діяльність або ж для розслідування тих злочинів, де розслідування “профільними” органами правопорядку є небажаним. Відсутність чіткого розмежування повноважень, надмірна кількість працівників, низька ефективність  у виконанні основних завдань (контррозвідка і контртероризм), втручання у діяльність інших органів правопорядку, підпорядкованість безпосередньо Президенту — ці та інші проблеми перетворили СБУ у ручну силову структуру.

ТІ Україна та інші представники громадськості неодноразово наголошували на потребі позбавити Службу безпеки України функції боротьби з економічними злочинами, щоб зменшити вагомий тиск з боку цих силовиків на бізнес. Ба більше, саме позбавлення СБУ невластивих йому функцій стало однією із вимог Порядку денного встановлення справедливості, що висунули громадські організації до політичних партій, які балотувалися у Верховну Раду 2019. Переважна більшість теперішніх партій в парламенті підтримала цей пункт порядку денного.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(401) "В структурі СБУ досі діють так звані спеціальні підрозділи по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю та контррозвідувального захисту економіки, які фактично дублюють діяльність інших органів правопорядку. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

В структурі СБУ досі діють так звані спеціальні підрозділи по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю та контррозвідувального захисту економіки, які фактично дублюють діяльність інших органів правопорядку.

Що пропонують: 

– ліквідувати спеціальні підрозділи СБУ з боротьби з корупцією та організованою злочинністю і контррозвідувального захисту економіки держави (умовно весь функціонал можна звести до антитерористичної та контррозвідувальної діяльності)

– заборонити слідчим підрозділам СБУ здійснювати досудове розслідування, а оперативним підрозділам — оперативний супровід щодо низки економічних та корупційних злочинів;

– зменшити загальну чисельність СБУ з 27 до 24 тис. працівників, а в особливий період — до 28 тис. (з 31 тис.)

Коментар:

Питання реформування СБУ як елементу сектору безпеки поставало неодноразово впродовж останніх чотирьох років. Цього вимагали і досі вимагають міжнародні партнери, концепція реформування, у тому числі СБУ, закладена у низці затверджених національних стратегій

Ще в червні 2018 року, під час розгляду Парламентом проєкту закону “Про національну безпеку України”, громадськість активно просувала включення норм, що передбачають ліквідацію згаданих підрозділів, до Перехідних положень закону. Проте ця норма не отримала свого відображення в проголосованому тексті.  Так само, майже ідентичні до запропонованих уже новим скликанням зміни намагались пролобіювати депутати попереднього скликання (проєкт №8057, який так і не дійшов до голосування у пленарній залі).

Загалом, запропоновані проєктом закону №2090 точкові зміни — це перший довгоочікуваний крок у процесі реформування Служби безпеки України та внесенні більше ясності та прогнозованості в роботі цього та інших органів правопорядку, яким мають бути підслідні економічні та корупційні злочини. Так, ми досі очікуємо на створення органу, який би зосередився на злочинах фінансової сфери — відповідний законопроєкт вже зареєстровано у Верховній Раді та визначено Президентом як невідкладний. Решта ж злочинів мають розслідуватись цілком спроможними НАБУ, ДБР чи Національною поліцією.

Саме тому наступним кроком має бути системне реформування СБУ. Ліквідація окремих підрозділів, не вирішує системну проблему невиправданого втручання співробітників СБУ у господарську діяльність. На сьогодні їхній технічний, функціональний (статус правоохоронного органу та контррозвідки) та кількісний склад (СБУ навіть зі скороченою чисельністю буде найбільшою серед аналогічних служб закордоном), цілком “дозволяє” не відмовлятися від уже укорінених сумнівних практик.

Тому, починати варто “з початку” — визначення ролі СБУ і місця в системі органів безпеки, мети і статусу цього органу. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(377) "Запропоновані проєктом закону №2090 точкові зміни — це перший крок у процесі реформування Служби безпеки України та внесенні більше ясності та прогнозованості в роботі цього та інших органів правопорядку." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Запропоновані проєктом закону №2090 точкові зміни — це перший крок у процесі реформування Служби безпеки України та внесенні більше ясності та прогнозованості в роботі цього та інших органів правопорядку.

Юридичний аналіз підготувала юридична радниця ТІ Україна Марія Лисенко

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.