6 травня Венеційська комісія та Генеральний Директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи оприлюднили свій спільний терміновий висновок щодо проекту Закону від Президента України Володимира Зеленського №4651 стосовно вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації. Очікується, що він буде представлений на затвердження Венеційській комісії на початку липня 2021 року.

Фактично у зверненні Голови Верховної Ради до Венеційської комісії з проханням проаналізувати таку законодавчу ініціативу, не було значної потреби. Адже Венеційка вже висловлювалась на користь повернення можливості в’язниці за недостовірне декларування.

Раніше ТІ Україна вже аналізувала і підтримувала цей законопроєкт. У квітні 2021 року народні депутати підтримали таке посилення відповідальності за недостовірне декларування у першому читанні.

Якими є основні висновки?

  • На думку Венеційської комісії, цей законопроєкт не суперечить Рішенню Конституційного Суду №13-р/2020 та відповідає міжнародним зобов’язанням України.
  • Також повторне запровадження позбавлення волі як санкції за найбільш серйозні порушення відповідає попередній рекомендації Венеційської комісії та виглядає розумним кроком, особливо з огляду на масштабність проблеми корупції в країні.
  • Венеційська комісія вітає інші, загалом технічні поправки, а також продовження строку давності до 3 років, до якого призведе введення санкції позбавлення волі.
  • Подальше збільшення санкцій може бути необхідним, але недостатнім без належного функціонування антикорупційних органів. Венеційська комісія заохочує українську владу продовжувати посилювати ці інститути та механізми.

Висновки Венеційської комісії збігаються з позицією ТІ Україна. Наша організація не раз закликала до повернення позбавлення волі за недостовірне декларування. Сподіваємось на врахування народними депутатами цих висновків і якнайшвидше схвалення ними дієвих стримувальних санкцій за брехню в декларації або її неподання.