19 липня депутати прийняли за основу законопроєкт 7163, згідно з яким Кабінет Міністрів України зможе змінювати правила публічних закупівель під час воєнного стану. Ми підтримуємо його і закликаємо ухвалити в цілому. Це потрібно, щоб однозначно вирішити питання законності постанови КМУ №169.

За допомогою неї наприкінці лютого замовникам дозволили купувати все необхідне напряму. Це логічне й виправдане рішення, адже на початку повномасштабного вторгнення проводити тендери було нереально. У перший місяць 85% бізнесів повністю або частково зупинили роботу, були зруйновані логістичні ланцюжки, люди евакуювалися, частину територій окупували росіяни. І при цьому, деякі потреби треба було забезпечувати терміново. Тож ми підтримуємо рішення дозволити прям закупівлі на початку повномасштабної війни.

Водночас у замовників, учасників та інших гравців сфери виникають сумніви, чи постанова №169 законна через відсутність чітко виписаного права Кабміну змінювати закупівлі під час воєнного стану.

“Це питання вже не перший місяць турбує сферу. І хоча загалом ми сходимося на тому, що постанова все ж чинна і не порушує норм, бо під час воєнного стану Кабмін може регулювати економічну діяльність у країні, варто врешті внести ясність у це питання” — вважає Іван Лахтіонов, заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів ТІ Україна.

Наразі публічні закупівлі частково повернули в конкурентне русло. При цьому замовники послуговуються 3 головними способами, залежно від ситуації:

  • звичними процедурами із закону для планових закупівель;
  • спрощеними на будь-які суми для закупівель, що треба проводити через війну;
  • і прямими контрактами для виняткових ситуацій, які теж закріплені в постанові 169.

Тому щоб правила були чіткими й однозначними, ми закликаємо врегулювати повноваження Кабінету Міністрів у цьому питанні.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(365) "Хоча загалом ми сходимося на тому, що постанова все ж чинна і не порушує норм, бо під час воєнного стану Кабмін може регулювати економічну діяльність у країні, варто врешті внести ясність у це питання." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Хоча загалом ми сходимося на тому, що постанова все ж чинна і не порушує норм, бо під час воєнного стану Кабмін може регулювати економічну діяльність у країні, варто врешті внести ясність у це питання.

Іван Лахтіонов