В Укроборонпромі заявляють про згортання реформи оборонно-промислового комплексу та втручанням у діяльність концерну з боку Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

Мінстратегпром було створено для того, щоб ефективніше управляти оборонною промисловістю. У липні Міністерство публічно підтримало концепцію реформування, запропоновану “Укроборонпромом” і взяло на себе зобов’язання не втручатися у господарську діяльність державних компаній. 

Але наразі реформи у промисловості дуже сильно сповільнилися, і подекуди й призупинилися. 

Досі не розпочато підготовку Стратегії оборонно-промислового комплексу та ключових нормативно-правових актів, необхідних для імплементації нового Закону “Про оборонні закупівлі”. За наполяганням Міністерства зупинено розгляд законопроєктів, необхідних для початку реформування державного сектору оборонно-промислового комплексу та багато інших питань.

Окрім того, Міністерство втручається у діяльність Укроборонпрому у вигляді усних доручень та численних наполягань, всупереч нормам чинного законодавства та з порушенням стандартів управління державною власністю.

Ми пам’ятаємо, як рік тому нова команда отримала мандат довіри від Президента Володимира Зеленського щодо стабілізації роботи концерну та підготовки стратегії його реформування. Наразі стає очевидно, що реформа Укроборонпрому під загрозою.

 

ТІ Україна всіляко підтримує ініціативи зі збільшення прозорості та підзвітності державних компаній. Ми вважаємо, що боротися з корупційними ризиками потрібно системно та на всіх рівнях.

У часи війни реформа оборонного комплексу має стати пріоритетом як для Кабміну,  і для парламенту та Президента. Важливо зменшити корупційні ризики у секторі безпеки і оборони, сприяти його прозорості і підзвітності перед суспільством, а головне  — зробити армію  — боєздатною та спроможною.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(184) "Реформа оборонного комплексу має стати пріоритетом як для Кабміну,  і для парламенту та Президента. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Реформа оборонного комплексу має стати пріоритетом як для Кабміну,  і для парламенту та Президента.