Уряд прийняв постанову, якою запровадив низку пільг для орендарів на час воєнного стану.

Уряд прийняв постанову, яка визначає особливості оренди державного майна на час воєнного стану та після його скасування. Розбираємося, які орендарі отримають пільги та як будуть здавати в оренду майно під час війни.

Хто може не платити за оренду?

  • Фізичні особи та ФОП, призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану;
  • Орендарі, які використовують державне та комунальне майно на тимчасово окупованих територіях можуть не платити оренду за договорами, чинними станом на 24 лютого, або укладеними за результатами аукціонів, що відбулися до цієї дати, протягом дії воєнного стану і три місяці після його скасування.

Також до 30 вересня цього року звільняються від орендної плати:

  • Орендарі державного майна в Київській, Чернігівській, Сумській областях, Києві, частині Миколаївської, Харківської та Запорізької областей;
  • Особи, які погодинно орендують державне майно в закладах культури та освіти.

Наймачі державного майна у Кіровоградській, Дніпропетровській, Житомирській та Одеській областях можуть не сплачувати оренду лише до 30 травня.

Пільгові тарифи для орендарів

На період воєнного часу і трьох місяців після його скасування Уряд дозволив орендарям державного майна платити менше. Для тих, хто орендує єдині майнові комплекси, плата на час війни становитиме 75% від встановленої договором. Для решти державного майна — 50%. 

До речі, для звільнення або перерахунку плати не потрібно окремого рішення орендодавця. 

Пільгові умови стосовно оренди комунального майна можуть додатково приймати органи місцевого самоврядування. 

Оренда для релокованих підприємств

Для бізнесів, що орендують державне або комунальне майно, бо переїхали із зони бойових дій у безпечні регіони, діятимуть окремі правила.

Протягом перших пів року вони будуть платити по 1 грн за квадратний метр об’єкта, що винаймають. 

Для цього потрібно подати орендодавцю клопотання про сприяння переміщенню виробництва, видане військовою адміністрацією за місцем розташування орендованого майна. Оренда майна під час війни відбуватиметься, як і у мирні часи — через аукціони в системі Prozorro.Продажі. Державне і комунальне майно не можна передавати у користування безоплатно. Це заборонено законом. 

Аукціони з оренди

На період дії воєнного стану аукціони проводитимуть не раніше ніж через 5 календарних днів, але не пізніше ніж через 35 днів, після публікації в системі оголошення про передачу майна в оренду.

Протокол про результати електронного аукціону, договір оренди та акт приймання-передачі під час війни будуть за замовчуванням підписувати за допомогою КЕП (електронного підпису). Але підписати письмово теж можна — якщо про це попросить сам переможець аукціону.

До речі, на період воєнного стану для чинних договорів оренди не застосовуються обмеження та вимоги щодо суборенди. А додатковою умовою оренди майна може бути працевлаштування визначеної кількості працівників балансоутримувача.

Оренда в зоні бойових дій

У регіонах, де відбувались або тривають активні бойові дії, державне майно не будуть здавати в оренду. Виняток — якщо інакше вирішила обласна військова адміністрація.

Натомість під час війни державне або комунальне майно можуть вилучити в орендаря для потреб держави в установленому законом порядку

А що зі старими договорами? 

Якщо строк дії вашого договору з оренди державного чи комунального майна закінчується у період воєнного стану, він автоматично продовжується на період протягом дії воєнного часу і чотири місяці після його скасування. Однак, це правило не застосовується, якщо аукціон на продовження договору уже оголошено.

Якщо ви хочете припинити оренду, потрібно направити заяву на дострокове розірвання договору орендарю. Можна на електронну пошту.

Також орендарі мають право на повернення забезпечувальних депозитів (не більше 1 млн грн), якщо сплачували їх. Якщо не порушували договору і не мають заборгованості зі сплати орендної плати. Орендодавці 1 органи Казначейства зобов’язані повернути кошти орендарю протягом 10 робочих днів з моменту отримання його заяви. Однак ці кошти потрібно буде повернути не пізніше ніж за три місяці до дати припинення чи скасування договору оренди.

Єдиний виняток — на повернення забезпечувальних депозитів не мають права резиденти росії та пов’язані з нею компанії.

З покроковою інструкцією, як взяти участь в аукціоні з оренди публічного майна на Prozorrо.Продажі, можна ознайомитися тут.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook