За даними spending.gov.ua, від 24 лютого служби автомобільних доріг в регіонах сплатили за новими контрактами 1,8 млрд грн. Лише 3% з цієї суми заплатили за угодами, які уклали в електронній системі закупівель Prozorro. 97% — це прямі договори з постачальниками.

Відповідно більшість інформації про те, кому і за що структури Укравтодору сплачують державні кошти, непублічна. Нам не відома остаточна сума укладених договорів, а також які роботи мають виконати підрядники. Імовірно, ті 1,8 млрд грн витрат, які видно зараз, — це лише авансові платежі.

19 компаній, яким проводили оплати, раніше не мали контрактів зі службами автомобільних доріг. 

Служба автомобільних доріг в Тернопільській області уклала контракт з ТОВ “Центр безпеки і комфорту”, яке раніше жодного разу не брало участі в торгах на Prozorro. Судячи з призначення платежів, договір стосується експлуатаційного утримання автомобільних доріг. ТОВ “Центр безпеки і комфорту” заснували наприкінці минулого року в Тернополі. Згідно з основним кодом економічної діяльності фірми, це приватна охоронна служба. Чому замовник віддав підряд саме цій компанії, і звідки в неї досвід з експлуатаційного утримання доріг — невідомо.

UPD. САД у Тернопільській області пояснила це тим, що за контрактом по факту виконують охорону систем зважування в русі, які служба прийняла на баланс цього року.

Служба автомобільних доріг Івано-Франківської області за дорожні роботи платила лише ТОВ “ПБС”. Жодна інша компанія не отримувала коштів від цього замовника за контрактами, які уклали після 24 лютого.

Коли немає прозорості та конкуренції, зростає ризик корупції. 

“У перші місяці широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну публічні закупівлі дозволили проводити без Prozorro, бо тобі було важливіше закрити нагальні потреби. Однак уже на початку літа систему адаптували до нових викликів, і зараз замовники здебільшого мають проводити конкурентні закупівлі. Переважно немає необхідності приховувати інформацію про контракти державних структур, окрім як у військовій та енергетичній сферах” — відзначає проєктний менеджер Transparency International Ukraine Володимир Даценко. 

Нагадаємо, нещодавно журналісти “Схем” та “Української правди” оприлюднили розслідування про те, як компанія подруги очільника Дніпропетровської ОВА під час війни отримала 1,5 млрд грн на дороги в області.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Джерело: dozorro.org