30 травня ProZorro.Продажі відсвяткували півріччя роботи спільного проекту Transparency International Україна, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. За шість місяців роботи вдалося збільшити бюджет країни на мільярд гривень завдяки ефективному й прозорому продажу активів. У планах команди – досягти позначки 7 млрд грн. Загалом відбулося понад 28 тис аукціонів, а ціна найдорожчого лоту – 28 млн.

“Ми успадкували від Радянського Союзу надлишкові активи у багатьох сферах. ProZorro.sale – це ефективний продаж таких активів, це гроші, які отримають платники податків, це активи, які будуть приносити набагато більшу користь новим власникам, це нові робочі місця та сплачені податки», – прокоментував Максим Нефьодов, Перший заступник Міністра економічного розвитку й торгівлі.

“Система ProZorro.Продажі перебуває під постійним моніторингом зі сторони Transparency International Україна. На даний момент, збоїв у роботі системи немає, але є нормальний процес пілотування, коли потрібно дороблювати її функціонал. Проте нам потрібен більший нагляд зі сторони громадськості», – вважає виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.

“Система ProZorro.Продажі розвивається дуже швидко. Вона потребує постійного моніторингу в двох аспектах. Першим є моніторинг функціонування самої системи. Треба слідкувати за тим, щоб новий функціонал коректно працював як на стороні центральної бази даних, якою на час пілоту володіє ТІ Україна, так і на стороні електронних майданчиків, – пояснює Євген Білик, координатор проектів розвитку системи ProZorro.Продажі та моніторингу системи ProZorro. – Другим аспектом є моніторинг зовнішніх факторів, що можуть впливати на ефективність роботи системи. Наприклад, останнім часом популярним стало необґрунтовано забороняти проведення торгів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб через суд, хоча закон не передбачає такої можливості”.

Керівник проекту Олексій Соболєв зазначив: “Нещодавно студенти Норвежської бізнес школи зробили дослідження щодо подібних проектів до нашого за кордоном. Виявилось, що ProZorro.sale – створює прецедент для світу”.

Наразі ProZorro.sale тривають благодійні аукціони “Місяць доброти”, на якому продають лоти із “зірками”. Кошти за аукціони йдуть на апарати для штучної вентиляції легень в Інститут нейрохірургії. Вже продано два лоти “Чаювання із Любомиром Гузаром” та “Політ на повітряній кулі”, а “Сніданок з Максимом Нефьодовим” відбудеться 1 червня.