Стартує новий конкурс до САП. Цього разу відбиратимуть 8 прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зараз процес тільки запустився — 3 жовтня на сайті ОГП оприлюднили Накази про визначення складу конкурсної комісії та створення робочої групи, а також Порядок проведення самого конкурсу. Інформацію про умови відбору та початок прийому документів також оприлюднять на сайті ОГП.

Як і належить, у цього конкурсу є своя конкурсна комісія, до складу якої входить також і юридична радниця Transparency International Ukraine Наталія Січевлюк. Вже завтра, 6 жовтня, о 15:00 відбудеться перше засідання, яке можна буде переглянути онлайн на YouTube Офісу Генерального прокурора.

Чим займаються прокурори САП? Вони підтримують державне обвинувачення в корупційних справах, наглядають за здійсненням оперативно-розшукової діяльності НАБУ, збирають докази у справах разом з детективами тощо.   

Новий конкурс запустили тому, що необхідно укомплектувати штат САП. Загалом законодавство чітко не визначає кількість працівників САП, це питання належить до внутрішньої компетенції ОГП. Але для прикладу: у Національному антикорупційному бюро працює понад 200 детективів, а у Вищому антикорупційному суді — 38 суддів.

Важливо, щоб це були кваліфіковані, незалежні та доброчесні фахівці, які зможуть забезпечити неупереджене розслідування топкорупційних справ. Наприклад, у справах Роттердам+, МАУ Коломойського, Запорізького титано-магнієвого комбінату Фірташа тощо. 

ТІ Україна очікує, що конкурс проведуть прозоро, чесно та з дотриманням усіх вимог законодавства і зовсім скоро нові відібрані прокурори почнуть свою антикорупційну роботу!