Українське представництво Transparency International підготувало аналітичний звіт «Як зробити місцеву владу прозорішою?». У ньому містяться чіткі рекомендації для міських рад, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо підвищення підзвітності влади в українських містах. Автором і редактором звіту є експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, а у експертну групу входило 6 провідних фахівців із протидії корупції на регіональному рівні.

TI Україна разом з Інститутом Політичної Освіти склали рейтинг прозорості 100 міст України. Ідею позичили у Словаччини, де подібний рейтинг проводять вже 6 років поспіль. За цей час середній рейтинг прозорості словацьких міст збільшився з 40% до 51%. Індекс сприйняття корупції за цей період в Словаччині покращився з 43 до 51 балу. Адже підвищення прозорості опосередковано впливає і на зменшення рівня корупції в країні.

Наступним етапом після презентації рейтингу стала активна робота із проблемами у регіонах. Представлення звіту є важливою частиною цієї роботи. Адже тепер влада, активісти та громадяни отримали чіткі інструкції, що саме потрібно робити для підвищення прозорості у кожній з 13 сфер.

Наприклад, у сфері інформації про роботу органів місцевої влади експерти порадили Верховній Раді зробити обов’язковим оприлюднення протоколів засідань виконкому та анонсувати порядок денний суб’єктів владних повноважень завчасно.

У сфері доступу та участі зауважили, що влада часто не вбачає у громадянах повноцінних учасників прийняття рішень. Фахівці рекомендують Кабміну змінити Постанову, якою регулюється оприлюднення повного порядку денного сесії ради та текстів проектів рішень.

Щодо закупівель вони радять парламентарям знизити пороги для обов’язкового використання конкурентних процедур та чітко визначити повноваження аудиторської служби.

У житловій політиці аналітики зазначають необхідність повної та детальної інвентаризації з подальшим оприлюдненням всієї інформації про наявні житлові приміщення у громаді.

Слабкість сфери бюджетного процесу полягає у тому, що більшість місцевих рад підходять до оприлюднення бюджетної інформації формально. У багатьох містах повністю відсутня будь-яка візуалізація фінансових даних. Тому іноді складається враження, що інформація про бюджет недоступна «де-факто», навіть якщо вона доступна «де-юре».

У сфері грантів та фінансів існує наступна проблема: влада не завжди володіє інформацією про конкретних отримувачів фінансової допомоги та коштів з місцевого бюджету.

Соціальні послуги стали заручниками непрозорої системи роботи виконавчих комітетів та виконавчих органів місцевих рад. Тут експерти радять внести зміни до регламенту роботи виконавчих комітетів.

У сфері кадрових питань існує проблема оприлюдненням процедур конкурсного відбору. Також у міськрадах часто відсутні політики щодо протидії конфлікту інтересів.

Також наявні системні проблеми у сферах землекористування та комунальних підприємств. Докладніше читайте про них у звіті.

Transparency International Україна продовжує активну роботу в регіонах. Експерти закликають представників влади використовувати конкретні рекомендації, зібрані у звіті, для підвищення прозорості у містах та зменшення рівня корупції.

Звіт розроблений в межах проекту «Розбудова прозорості в містах України», який здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.

Завантажити прес-реліз

anatitychnyy zvit_prozorist