15 вересня Комітет з питань правоохоронної політики знову обирав своїх кандидатів до Комісії з відбору керівника САП. Це вже третя така спроба комітету.

Цього разу до списку потрапили:

Олена Бусол — полковниця МВС у відставці, нині завідувачка кафедри у Таврійському національному університет імені В.І.Вернадського. Свого часу в інтерв’ю вона наполягала, що і близько не допускала б “грантоїдів” до справи протидії корупції. “За їхніми оборудками ще потрібно пильнувати, як кажуть — “дивитися в чотири ока” — зазначала Бусол. 

Андрій Гунджал — керуючий партнер адвокатського об’єднання “ГуДеГ” (інформацію про це АО нам знайти не вдалося). Раніше працював у Генпрокуратурі, звідки був звільнений. Вже був делегований Комітетом.

Олексій Дрозд — начальник відділу докторантури та ад’юнктури Національної академії внутрішніх справ. За словами нардепки Олександри Устінової, Дрозд визнав, що не має досвіду антикорупційної діяльності. Теж уже був делегований Комітетом.

Катерина Коваль — заступниця Голови союзу юристів України. Свого часу підтримувала попереднього голову ОАСК Олега Бачуна, має деякі суперечності в декларації про доходи і, на додачу до всього, у 2012 році була відзначена пам’ятною медаллю “За заслуги у захисті прав і свобод громадян” Федеральної палати адвокатів Російської Федерації за сприяння міжнародного адвокатського співробітництва та активну участь у правозахисній діяльності.

В’ячеслав Навроцький — науковець та викладач у сфері кримінального права в Українському католицькому університеті та Львівському державному університеті внутрішніх справ. Навроцький теж уже делегували до Комісії, хоча він не має суттєвого досвіду у сфері боротьби з корупцією.

Богдан Романюк — заслужений юрист України, генерал-лейтенант, почесний працівник МВС України. Працював у органах внутрішніх справ УРСР, з 1994 до 1997 років очолював УМВС України у Львівській області. Інформації про досвід у сфері боротьби з корупцією знайти не вдалося, крім згадки про те, що Романюк брав участь у розкритті низки справ у галузі економіки.  Його Романюка теж уже делегували в Комісію.

Євген Соболь — доктор юридичних наук, професор Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.Винниченка. З огляду на наукові публікації Соболя сфера його наукових інтересів обмежується правами осіб з інвалідністю, адміністративним та значно менше кримінальним правом. І він теж був кандидатом в Комісію.

Тобто загалом п’ять із семи осіб із цього списку уже делегувалися комітетом для голосування в сесійній залі. І ці кандидатури двічі не підтримувала решта народних обранців.

Нагадаємо, що Комітет уже втретє обирає намагається делегувати своїх кандидатів у Комісію з відбору керівника САП. Двічі депутати в залі не змогли назбирати голосів через те, що більшість людей у списку не мала досвіду антикорупційної діяльності, яка є важливою умовою потрапляння до комісії. 

Строк подачі Верховною Радою своїх кандидатів до Комісії сплив ще 4 вересня, але це не зупинило депутатів, які знову вирішили розглянути це питання. І, як бачимо, новий список не надто відрізняється від двох попередніх.

Чи підтримають обраних кандидатів депутати у сесійній залі — побачимо вже найближчим часом.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(307) "Загалом п’ять із семи осіб із цього списку уже делегувалися комітетом для голосування в сесійній залі. І ці кандидатури двічі не підтримувала решта народних обранців." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Загалом п’ять із семи осіб із цього списку уже делегувалися комітетом для голосування в сесійній залі. І ці кандидатури двічі не підтримувала решта народних обранців.