Влада ухвалила політичне рішення про обмін осіб, що обвинувачуються в розстрілах на вулиці Інститутській, на в’язнів Кремля. Це рішення обґрунтовується необхідністю врятувати життя українських полонених, яких утримує Росія на окупованих територіях так званих “ДНР”/ “ЛНР”. Ми усвідомлюємо як біль сімей полонених, котрі чекають рідних додому, так і розпач родин Героїв Небесної Сотні, котрі чекали на покарання вбивць за звірські розстріли їхніх близьких на Майдані.

У цій ситуації немає єдиного очевидно правильного людського вибору. Ми розуміємо, що це рішення влади на вимогу Кремля підважує цінності верховенства права, справедливості та гідності та може розділити суспільство, посіявши ненависть між різними групами українців. Коли суспільство постає перед таким складним вибором, справедливість має захистити незалежний арбітр суд та прокуратура. На жаль, ані суд, ані прокуратура не змогли виконати свій конституційний обов’язок у справі про розстріли Героїв Небесної Сотні. 

Раптова заміна прокурорів у справі та очевидний тиск на суд з метою зміни запобіжних заходів обвинуваченим беркутівцям та звільнення останніх для проведення обміну є величезною загрозою для системи правосуддя та верховенства права.

Обвинувачені вже не один рік перебувають під вартою найсуворішим запобіжним заходом за вчинення масових вбивств на Майдані в лютому 2014 року. Головне, що досі всі обставини справи та вже продемонстровані в суді докази підтверджували доцільність і необхідність взяття під варту цих осіб до винесення їм вироків. 

Натомість ми стали свідками того, як різко та очевидно система правосуддя підміняє закон політичним рішенням. Без вироку у справі тa всупереч законним підставам вчиняються дії, спрямовані на зміну запобіжних заходів обвинуваченим з метою звільнення беркутівців з-під варти.

Ми впевнені, що такі дії та рішення влади руйнують залишки довіри до системи правосуддя та насамперед до останніх спроб реформувати як прокуратуру, так і судову систему. Адже будь-які спроби очищення прокуратури та судів втрачають свою доцільність, коли натикаються на політичне “ручне” керування з боку влади всупереч вимогам закону.

Держава Україна ризикує поставити свою систему правосуддя в заручники побажань держави-агресора. 

Ми вимагаємо у влади знайти правовий і такий, що викликатиме довіру в суспільства та громадян, спосіб урегулювання цієї ситуації, а також забезпечити справжню незалежність прокуратури та судової влади.

Адвокатська дорадча група

Центр Протидії Корупції

Transparency International Ukraine (ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”)

Автомайдан

Центр політико-правових реформ 

Центр громадського моніторингу та досліджень

Центр економічної стратегії

StateWatch

Фундація DEJURE

Рух ЧЕСНО

Лабораторія Законодавчих Ініціатив

Інститут законодавчих ідей

БФ “Восток-SOS”

ACREC

ГО “Правозахисна Ініціатива”

ОПІРОРГ

ГО “Школа Медіапатріотів”

Львівський регуляторний хаб

Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО)