Володимир Зеленський підписав закон, що дозволяє НАБУ та ДБР самостійно знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж без залучення Служби безпеки України.

На цьому наполягали як міжнародні партнери, так і українські громадські організації. Зокрема Transparency International Ukraine надала таку рекомендацію у 2017 році за результатами Індексу сприйняття корупції. Утім попередня влада проігнорувала цей аспект.

Підписаний Президентом закон також передбачає:

  • право Генерального прокурора, його заступника, керівника регіональної прокуратури передоручати вручення підозри спеціальним суб’єктам;
  • закріплену у законі можливість для НАБУ мати штатних негласних працівників;
  • скасування монополії державних експертних установ на проведення експертизи.

Нагадаємо, що 4 жовтня парламент залишив в силі більшу частину так званої “поправки Лозового”. Ідеться про порядок обчислення строків досудового розслідування (з моменту внесення відомостей в ЄРДР) та можливість оскарження повідомлення про підозру. 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.