Президент підписав закон №5490 про відповідальність за неповагу до Вищого антикорупційного суду.

Закон відносить вищі спеціалізовані суди до органів, які уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення.

Відтепер ВАКС отримав повноваження з розгляду справ по ст. 185-3 КУпАП. Тепер за порушення поведінки передбачений штраф — від 850 до 2550 грн.

Вважатися проявами неповаги будуть злісне ухилення від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або непідкорення зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого, порушення порядку під час судового засідання.

Оскарження рішень першої інстанції передбачено в апеляційних палатах вищих спеціалізованих судів.

Чому він важливий?

До сьогодні ВАКС не мав права притягувати до адміністративної відповідальності за зневажливу поведінку учасників судового процесу. Для Антикорсуду така проблема стояла гостро та впливала на його ефективність. ВАКС звертався до органів адвокатського самоврядування з проханнями про притягнення до дисциплінарної відповідальності адвокатів, які порушують етичні та процесуальні стандарти поведінки. Але жодного разу ці скарги не були задоволені.

Представники громадськості дійшли висновку, що результативність роботи ВАКС залежить не тільки від якості, підготовки та доброчесності суддів, а й від дієвої та процесуально належної поведінки сторін захисту та обвинувачення. ТІ Україна зазначала про це у своєму дослідженні роботи ВАКС.

Під час моніторингу Антикорсуду ТІ Україна також неодноразово фіксувала некоректну поведінку представників сторони захисту. На думку експертів, це суттєво впливало на зокрема кількість вироків.

Організація очікує, що завдяки законодавчим змінам ВАКС стане більш ефективним, зможе зосередитися на винесенні вироків і прийнятті важливих судових рішень, а не втрачати час на врегулювання питань, які не стосуються безпосередньо судочинства.