Володимир Зеленський звернувся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і закликав їх дотримуватися міжнародних зобов’язань України при внесенні змін до законодавства у сфері публічних закупівель.

Хоч у тексті заяви на офіційному сайті не згадано конкретних назв ініціатив, з контексту зрозуміло, що йдеться про законопроєкт 3739 щодо локалізації в закупівлях машинобудування. 

Цей законопроєкт активно критикували міжнародні інститути та громадські організації, експерти та державні структури, оскільки він суперечить чинному Закону “Про публічні закупівлі”, порушує міжнародні зобов’язання у сфері публічних закупівель і містить корупційні ризики. Президент теж підтримав цю позицію:

Вказане суперечить основній меті та принципам закону, а також може створити підґрунтя для виникнення проявів корупції, що матиме негативний вплив на стан міжнародних відносин України, у тому числі з фінансовими організаціями“.

Також президент висловив своє ставлення щодо чинного закону, зокрема наголосив, що він спрямований на адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

На сьогодні основні положення закону відповідають правилам здійснення публічних закупівель, встановленим директивами ЄС, а відтак усі зміни, що будуть вноситися, не повинні суперечити європейському законодавству у сфері закупівель”, – наголосив президент.

Цікаво, що навіть сам прем’єр Денис Шмигаль визнавав, що законопроєкт про локалізацію суперечить Угоді про асоціацію з ЄС.

Нагадуємо, що у грудні під час розгляду законопроєкту на комітеті ВРУ з питань економічного розвитку депутати пропонували розширити перелік товарів, на які буде поширюватися локалізація. 

Transparency International Ukraine неодноразово закликала відмовитися від ідеї локалізації в закупівлях. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(430) "На сьогодні основні положення закону відповідають правилам здійснення публічних закупівель, встановленим директивами ЄС, а відтак усі зміни, що будуть вноситися, не повинні суперечити європейському законодавству у сфері закупівель." ["quote_author"]=> string(39) "Володимир Зеленський" }

На сьогодні основні положення закону відповідають правилам здійснення публічних закупівель, встановленим директивами ЄС, а відтак усі зміни, що будуть вноситися, не повинні суперечити європейському законодавству у сфері закупівель.

Володимир Зеленський