В.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун  підписала документи про безкоштовну передачу майнових прав інтелектуальної  власності від громадськості до МОЗ. Розробку MVP ( minimum viable product, мінімально життєздатний продукт) Національної системи охорони здоров’я координував Проектний офіс, створений громадськими організаціями Transparency International Ukraine та Всеукраїнська мережа ЛЖВ. Фінансування здійснювалось коштом міжнародних донорів –  урядів США та Канади, Глобального Фонду та інших. Від сьогодні подальшою розробкою та впровадженням eHealth опікуватиметься МОЗ, для чого в грудні 2017 року було створено ДП «Електронне здоров’я». Інші документи, що необхідні для  того, аби формально завершити передачу eHealth від міжнародних донорських організацій державі,  будуть підготовані та підписані найближчим часом.

Система eHealth працює в тестовому режимі з вересня 2017 року, коли стало технічно можливо зареєструвати у системі медичний заклад, лікарів, а також ввести дані декларацій пацієнтів. Після прийняття Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та створення Національної служби здоров’я, держава зможе оплачувати лікарю за кожного пацієнта, а пацієнт отримає гарантовані державою безкоштовні медичні послуги. Так eHealth допоможе реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом».  Крім того, в системі eHealth на центральному компоненті розроблений функціонал для підтримки програми «Доступні ліки».

Уляна Супрун подякувала команді Проектного офісу і зазначила, що ця робота стала прикладом не лише того, як у стислі терміни розробити важливий для держави IT-продукт. Найголовніше, що при цьому були дотримані ті принципи та цінності, які громадськість, держава та бізнес декларували на початку роботи над проектом, під час підписання спільного Меморандуму. «​Ми дуже чекаємо, коли eHealth запрацює не в тестовому режимі, й в роботі лікаря зможе бути менше паперів і більше пацієнта. Ми вдячні і багато навчилися у співпраці з вашою командою, і  ви створили дійсно унікальну річ», –  додала в.о. Міністра охорони здоров’я.

«Проектний офіс eHealth за підтримки донорів розробив той функціонал, який був необхідний Міністерству охорони здоров’я для старту медичної реформи. Нам вдалось запропонувати таку архітектуру  і програмні компоненти, що дозволять надалі розробляти повноцінну eHealth систему в Україні з мінімальними витратами. Це підтверджується результатами технічної оцінки, яка була здійснена незалежним експертом на прохання Міністерства. Експерт зробив однозначний висновок про відповідність запропонованого рішення заявленим характеристикам та підписаному Меморандуму, а MVP eHealth рекомендується до введення в експлуатацію без подальших застережень. Отже, від сьогодні Проектний офіс при ТІ Україна припинить свою діяльність, але деякі члени команди продовжать підтримувати eHealth до остаточної передачі знань команді МОЗ та новоствореного ДП», – коментує Юрій Бугай, керівник Проектного офісу eHealth.

 «Перший етап імплементації будь-яких змін є найважчим», – зауважив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Ukraine. «Ми очікуємо від держави лідерства та проактивності у подальшій розробці та впровадженні електронної системи охорони здоров’я. МОЗ задекларувало дуже амбітну програму змін, і на цьому шляху доведеться долати чимало перепон. Ми з вами практично створили майбутнє вже сьогодні, але й те, яким воно буде, залежить від всіх нас. Відтепер завдання громадського сектору – контролювати, аби темп цієї реформи не знижувався, а розробка eHealth продовжувалась з дотриманням задекларованих принципів», – додав він.

Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» відзначив, що у підсумку запровадження Національної електронної системи охорони здоров’я має на меті врятування життів пацієнтів. Адже прозорість та доступ до інформації є необхідною передумовою для того, аби кожен громадянин України отримав доступну та вчасну медичну допомогу. «Важливо, аби кожен пацієнт знав свого лікаря та отримував якісну допомогу. А кожен лікар мав прозору та чесну мотивацію», – наголосив Дмитро.