Transparency International Ukraine закликає внести зміни до порядку закупівель товарів, послуг і робіт, спрямованих на боротьбу з COVID-19, і затвердити редакцію Мінекономрозвитку. Порядок, який Кабінет міністрів України затвердив у суботу, лише ускладнює закупівлі.

У п’ятницю Кабмін прийняв постанову, що регулює закупівлі, покликані боротися з епідемією. Вона містить перелік товарів, послуг і робіт, що потрапляють до цієї категорії, та порядок закупівель.

На жаль, цей порядок, замість того щоб спростити закупівлі життєво необхідних товарів і ліків в умовах епідемії, лише ускладнює процедуру. Він передбачає:

  • внесення змін до річного плану закупівель;
  • оголошення про закупівлю;
  • переговори і перевірку учасників;
  • проведення процедури через 48 годин після оголошення;
  • звітування у Prozorro.

Отже, закупити терміново необхідні товари чи послуги не вийде швидше ніж за кілька днів.

Систему електронних закупівель Prozorro доведеться серйозно адаптувати до нової процедури. Замовники не зможуть одразу скористатися новою процедурою. В умовах епідемії та надзвичайної ситуації необхідно, щоб термінові закупівлі можливо було здійснювати протягом доби.

Тому ТІ Україна закликає Кабінет міністрів України внести зміни у постанову і прийняти порядок закупівель у редакції, яку пропонує профільний департамент Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.