З 1 лютого 2020 року запускаються нові правила оренди державного та комунального майна через онлайн-аукціони в електронній торговій системі. Це означає прозору конкуренцію між орендарями та більше надходжень в бюджет країни.

Відтепер перелік майна, що йтиме під оренду, буде доступний онлайн. Кожен громадянин зможе побачити, скільки насправді цього майна в громадах, кому здається та що отримують від цього бюджети держави та громад. Навіть більше, саме висока ціна буде основним критерієм вибору переможця на відкритому конкурсі.

 «Це нова ера в історії орендних відносин між державою, українськими громадами та бізнесом, — переконана менеджерка інноваційних проєктів ТІ Україна Христина Зелінська. — Прозорі електронні аукціони — не просто зниження корупційних ризиків при передачі державного чи комунального майна в оренду. Це також дозволить отримувати більшу, ринкову ціну за таке майно і наповнювати бюджети».

Раніше орендаря майна визначала конкурсна комісія орендодавця, якщо звернулось декілька потенційних орендарів. Тут були суттєві корупційні ризики. Натомість електронні аукціони дозволяють знайти ринкову вартість об’єкту «автоматично» —  завдяки конкуренції учасників на торгах, за умови повної відсутності «ручного керування» цим процесом.

Крім того, громадськість та бізнес отримають безперешкодний доступ до даних. Адже передбачається, що всі договори оренди будуть публічно оприлюднені. 

У жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про оренду державного та комунального майна». Юристи Transparency International Ukraine надавали рекомендації до проєкту закону. Йдеться, зокрема, про виключення корупціогенних норм щодо механізмів приватизації майна шляхом викупу та оренди майна в обхід прозорих конкурентних процедур та гармонізацію із законодавством про місцеве самоврядування та виключення права викупу орендованих приміщень не безконкурсній основі.

Передбачається, що система ProZorro.Продажі буде адміністратором торгової системи для оренди державного та комунального майна. Ця платформа багаторазово доводила, що здатна забезпечити повну прозорість та економічну конкуренцію в реалізації різноманітного майна. Завдяки цій онлайн-системі держава та українські міста заробили понад 20 млрд гривень.

Надалі ТІ Україна контролюватиме прозорість оренди державного та комунального майна з боку громадськості та працюватиме над відкриттям різноманітних даних та процесів, що зменшать корупційні ризики.

Довідка

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

array(3) { ["quote_image"]=> string(83) "https://ti-ukraine.org/wp-content/uploads/2019/08/Hrystyna-Zelinska-TI-Ukrayina.jpg" ["quote_text"]=> string(563) "Це нова ера в історії орендних відносин між державою, українськими громадами та бізнесом. Прозорі електронні аукціони — то не просто зниження корупційних ризиків при передачі державного чи комунального майна в оренду. Це також дозволить отримувати більшу, ринкову ціну за таке майно і наповнювати бюджети." ["quote_author"]=> string(119) "Христина Зелінська, менеджерка інноваційних проєктів ТІ Україна" }

Це нова ера в історії орендних відносин між державою, українськими громадами та бізнесом. Прозорі електронні аукціони — то не просто зниження корупційних ризиків при передачі державного чи комунального майна в оренду. Це також дозволить отримувати більшу, ринкову ціну за таке майно і наповнювати бюджети.

Христина Зелінська, менеджерка інноваційних проєктів ТІ Україна