Українське представництво міжнародного антикорупційного руху Transparency International продовжує співпрацю з місцевими органами самоврядування в рамках проекту #TransparentCities. Цього разу експертна група ТІ Україна допомогла підготувати нову редакцію Статуту територіальної громади Львова.

Статут є важливим документом для міст, адже регулює роботу міського виконавчого органу та його взаємодію з громадою. Процес децентралізації в Україні набирає обертів, і саме Статут підтримує залучення громади в цей процес. Новий Статут має унормувати проведення громадських слухань, подання електронних петицій та зборів за місцем проживання.

«Сподіваємося, що нова редакція Статуту підвищить активність громади, довіру жителів до влади та залучить якомога більше львів’ян до прийняття місцевих рішень», – прокоментувала Катерина Цибенко, керівниця проекту ТІ Україна «Розбудова прозорості в містах України».

Розробка нового Статуту розпочалася 31 березня 2016 року, з моменту утворення робочої групи. Вона складалася з депутатів Львівської міської ради, посадових особ виконавчих органів ради, громадських діячів, представників освітніх та експертних середовищ. За час підготовки Статуту провели 21 засідання. Після кожного засідання напрацьовані робочою групою тексти статей нової редакції Статуту оприлюднювали на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради. Окрім того, протягом декількох місяців проводили публічне громадське обговорення положень проекту нового Статуту та консультації з громадськістю.

До цього процесу долучилася ТІ Україна спільно з Науково-дослідним інститутом державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України та Інститутом держави і права імені В. М. Корецького НАН України. Експерти проаналізували проект Статуту на відповідність чинному законодавству, визначили наслідки його впливу, розробили рекомендації. Після проведення правової експертизи проекту Статуту Львівська міськрада підготувала кінцеву версію на основі отриманих зауважень і пропозицій.

Нагадаємо, що в рейтингу прозорості 100 міст України Львів посів перше місце із 59,7 балами зі 100 можливих.

З повним текстом екпертного проекту можна ознайомитися за посиланням: http://bit.ly/2kXvFGo

#

Контакт для медіа: Катерина Цибенко, керівник напрямку «Прозорі міста» в Transparency International Україна

[email protected]

+38 098 231 08 81

 

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз