Пандемія COVID-19 вимагає швидкої реакції на міжнародному рівні. На момент написання заяви вірус виявлено у 164 країнах, інфіковано понад 200 000 людей, а померли — понад 8 000 (станом на 23 березня: 340 тисяч та 14 тисяч відповідно). Все більше країн обмежили громадське життя, зокрема його аспекти, що не є необхідними, такі як подорожі та публічні заходи, закрили школи, офіси, університети та місця відпочинку.

У кризові моменти, такі як пандемія смертельно небезпечного вірусу, корупційні ризики в системі охорони здоров’я різко підвищуються через тиск, який відчуває система. Дестабілізація, невпевненість та відсутність зосередженості створюють середовище, в якому корупціонери можуть скористатися кризою заради власної вигоди.

Критично важливо, щоб у сфері охорони здоров’я підтримувалися прозорість, відкритість і доброчесність. Ми визначили кілька таких антикорупційних заходів, зокрема відкриту публікацію досліджень вакцини та методів лікування, захист викривачів у системі охорони здоров’я та забезпечення рівного доступу до лікування.

Наголошуємо, що прозорість і підзвітність потрібні не лише в самих системах охорони здоров’я.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(286) "Дестабілізація, невпевненість та відсутність зосередженості створюють середовище, в якому корупціонери можуть скористатися кризою заради власної вигоди." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Дестабілізація, невпевненість та відсутність зосередженості створюють середовище, в якому корупціонери можуть скористатися кризою заради власної вигоди.

НЕВІДКЛАДНІ ЗАХОДИ

У багатьох країнах, регіонах і містах оголосили надзвичайний стан чи використали подібні механізми, щоб запобігти поширенню вірусу шляхом прискореного прийняття рішень і виділення ресурсів. Це важливо і в багатьох випадках необхідно. 

Разом з тим, зосередження влади в жодному разі не має призвести до зловживання нею. Надзвичайні повноваження повинні використовуватися лише з тією метою, з якою вони призначалися.

Основоположні антикорупційні запобіжники не можна послаблювати чи відкидати, інакше ми можемо поставити під загрозу зусилля, що докладаються заради суспільного блага, в той час як корупціонери зможуть користуватися безкарністю. Рада Європи заявляє, що протягом дії надзвичайного стану потрібно підтримувати і захищати «верховенство права, парламентський контроль, незалежний судовий контроль та ефективні засоби захисту прав на державному рівні».

У деяких країнах через побоювання щодо суспільної безпеки призупинено виборчий процес, засідання парламенту чи інші політичні заходи, що призводить до серйозного порушення багатьох стандартних процедур нагляду та підзвітності. Уряди повинні докладати ще більше зусиль, ніж зазвичай, щоб діяти доброчесно та відкрито. Доступ до інформації є ключовим фактором, завдяки якому в майбутньому можна буде звітувати за рішення, що приймаються зараз.

Приклади з Сербії демонструють, чому це важливо. Президент Александар Вучич зробив публічну заяву про купівлю обладнання «без письмових закупівельних процедур», додавши: «можете мене колись притягнути до відповідальності за те, що я забезпечую людей респіраторами». Хоча це конкретне придбання дійсно могло слугувати інтересам громадськості, якщо ми вважатимемо кризу причиною відмовитися від правил та прозорості в закупівлях, це неминуче призведе до корупції. Прем’єр-міністр Сербії тим часом остаточно заплутав громадян, назвавши кількість респіраторів у країні «державною таємницею», що не відповідає дійсності.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(392) "Уряди повинні докладати ще більше зусиль, ніж зазвичай, щоб діяти доброчесно та відкрито. Доступ до інформації є ключовим фактором, завдяки якому в майбутньому можна буде звітувати за рішення, що приймаються зараз." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Уряди повинні докладати ще більше зусиль, ніж зазвичай, щоб діяти доброчесно та відкрито. Доступ до інформації є ключовим фактором, завдяки якому в майбутньому можна буде звітувати за рішення, що приймаються зараз.

НАДЗВИЧАЙНІ СУМИ

Зараз вже обговорюються заходи зі стимулювання економіки для подолання наслідків пандемії. Але нинішня криза нагадує, як важливо, щоб лобіювання компаній та галузей для отримання державних коштів було прозорим. Для забезпечення довіри з боку громадян уряди повинні надавати обґрунтоване пояснення рішень, які вони приймають, щоб стримати пандемію та підтримати економіку.

НАДЛИШОК (ДЕЗ)ІНФОРМАЦІЇ

Засоби масової інформації та громадянське суспільство відіграють надважливу роль у наданні людям надійної, незалежної оперативної інформації в кризові моменти. Відповідальна журналістика та експертиза громадянського суспільства можуть допомогти зупинити поширення дезінформації й таким чином підтримати довіру громадськості до уряду, що є ключовим фактором ефективної реакції на кризу. Ці голоси слід захищати, а надзвичайні повноваження не можна використовувати, щоб обмежити свободу преси. Разом з тим, у Гондурасі статтю Конституції, яка захищає свободу висловлювань, анулювали в рамках надзвичайного стану, пов’язаного з COVID-19.

Більшість людей, на життя яких вплинула пандемія, намагаються насамперед убезпечити себе та свої родини й соціальні групи. Однак ми також повинні пильно стежити за загрозами свободі та справедливості у суспільстві в ці надзвичайні часи.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(423) "Відповідальна журналістика та експертиза громадянського суспільства можуть допомогти зупинити поширення дезінформації й таким чином підтримати довіру громадськості до уряду, що є ключовим фактором ефективної реакції на кризу. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Відповідальна журналістика та експертиза громадянського суспільства можуть допомогти зупинити поширення дезінформації й таким чином підтримати довіру громадськості до уряду, що є ключовим фактором ефективної реакції на кризу.

Джерело: www.transparency.org