Українська система Prozorro.Продажі здобула премію Open Government Award від Європи. Проєкт змагався в номінації OGP Impact Awards як такий, що змінює країну, підвищує якість життя в суспільстві та робить відкритими для громадян дії влади. 

Prozorro.Продажі — це система онлайн-аукціонів, що забезпечує відкритість і прозорість продажу та оренди публічних активів. Її було створено за філософією Prozorro, де “всі бачать все”.

Це одна з революційних ініціатив, яку реалізували разом держава і громадськість: Трансперенсі Інтернешнл Україна, Міністерство економіки, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і Національний банк. Пілотний проєкт стартував з продажів майна неплатоспроможних банків у 2016 році. А тепер це найбільша платформа для продажу та оренди публічної власності (майна, земель, держпідприємств та інших активів). Такий собі “eBay для уряду”.

Prozorro.Продажі допомагають державі та громадам заробляти на приватизації та оренді активів завдяки конкуренції на аукціонах. Станом на грудень 2021 року через систему реалізовано майна на понад 59 млрд грн. 

Prozorro.Продажі — чудовий приклад того, як можна водночас покращувати економічну ситуацію і зменшувати простір для корупції. Відкриті дані та рівний доступ бізнесу до аукціонів стимулюють конкуренцію, а суспільство має змогу давати оцінки та контролювати рішення на всіх рівнях. ТІ Україна радіє бути частиною цієї перемоги”, — зазначила керівниця напряму ТІ Україна Христина Зелінська.

Це вже друга перемога України на Open Government Award. 5 років тому система публічних закупівель Prozorro отримала свою нагороду. Автори ініціатив повинні були продемонструвати реальні результати прозорого використання урядових даних.

Довідково

Open Government Awardнайпрестижніша нагорода у сфері відкритого урядування. Цього року вона присвячена 10-річчю роботи Партнерства.

20 вересня 2011 року у рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 країн-засновниць (Бразилія, Сполучені Штати Америки, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка, Сполучене Королівство) започаткували міжнародну Ініціативу “Партнерство “Відкритий Уряд”, підписавши Декларацію Партнерства.

Тепер OGP об’єднує 78 країн-учасниць та 76 локальних членів.