Електронні земельні торги, пілотний проект із запуску яких реалізує команда Уряду, будуть відбуватись, зокрема, на платформі ProZorro.Продажі. Відповідні зміни до постанови №688 Кабінет Міністрів ухвалив на засіданні 20 червня.

Передбачено, що Держгеокадастр, як організатор торгів, зможе використовувати зовнішні електронні майданчики для реалізації прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності. Різноманіття точок входу для потенційних покупців підвищить рівень прозорості процесу, а онлайн-формат торгів дозволить залучити максимальну кількість учасників, зокрема новий пул покупців, які вже є постійними користувачами системи ProZorro.Продажі. Зараз відбувається налаштування торгових процедур відповідно до вимог Земельного кодексу, який регулює порядок проведення земельних торгів.

«За останні п’ять років кількість земельних ділянок, права на оренду яких були реалізовані шляхом аукціону, зросла в 31 раз, а конкурентний формат набуття цього права став фактично безальтернативним для учасників ринку. При запуску електронних торгів ми спираємося на готову інфраструктуру ProZorro.Продажі, яка вже успішно працює, що дозволить нам оперативно відійти від архаїчного формату проведення торгів та оптимізувати витрати часу та ресурсів для запуску аукціонів онлайн, – відзначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк. – Також ми нарешті позбавляємось обмежень територіального принципу, який передбачає фізичну присутність покупця на місці проведення аукціону і є суттєвим обмежуючим фактором інтенсифікації торгів».

«Запуск відкритої оренди землі на майданчику ProZorro.Продажі – це найбільш безпечний і послідовний спосіб розвитку ринку землі в цілому. Ця система забезпечила прозорий продаж активів вже на 9 мільярдів гривень. А кожний другий аукціон з оренди майна в ProZorro.Продажі проходить з ростом ціни на 80%, – відзначив Максим Нефьодов, перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України. – Запуск пілотного проекту з оренди землі в системі – це можливість проводити аукціони з оренди чесно, відкрито і справедливо – згідно з високих стандартів системи ProZorro.Продажі. Це повністю змінює правила гри на ринку і забезпечує ефективний інструмент розвитку місцевих громад».

Зі свого боку в.о. директора ДП «Прозорро.Продажі» Олексій Соболев додав, що аукціони з оренди землі будуть проходити за тими самими принципами, як і, наприклад, аукціони з оренди майна. «Доступ до аукціонів відбуватиметься через електронні майданчики. У всіх них – рівні права і обов’язки, але вони змагаються між собою, пропонуючи покупцям кращий сервіс. При цьому для бюджету їхні послуги не коштують ані копійки», – пояснив Соболев.

Крім того, використання ProZorro.Продажі – це повна прозорість і відкритість даних про аукціони. «Ніхто не зможе приховати від інших цікаві лоти, або забанити учасника на користь чиїхось інтересів – все це буде легко відслідкувати. Таким чином, ми максимально зменшуємо корупційний ризики і забезпечуємо справедливу конкуренцію», – підкреслив він

Наступний крок пілотного проекту – ІТ-розробка нових процедур на ProZorro.Продажі, базуючись на затверджених Урядом правилах. Очікується, що перші аукціони відбудуться вже восени.

Довідка

Порядок продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) на конкурентних засадах у формі аукціону встановлений главою 21 Земельного кодексу України.

Порядок реалізації пілотного проекту з проведення електронних земельних торгів було затверджено постановою КМУ від 21 червня 2017 року № 688.