На перших аукціонах з початку повномасштабної війни знайшли нових власників для двох заводів ДП “Укрспирт”. Їхня приватизація принесе до бюджету 220 млн грн. 

19 вересня з молотка пішло майно Кобиловолоцького спиртзаводу за понад 70 млн грн, що майже втричі перевищує стартову ціну. Переможцем стало ТОВ «Аква Солар Інвест» підприємство з Вінниччини. Тепер новий власник отримає 20 будівель, 10 одиниць транспорту, 500 одиниць виробничого устаткування та під’їзну залізничну колію. Загальна площа будівель та споруд складає 11,5 тис. кв.м. У жовтні 2020 року ця компанія придбала інше підприємство з цієї галузі Бершадський спиртзавод за 19,8 млн грн.

Наступного дня з молотка пішов Марилівський спиртзавод. Покупець зобов’язався сплатити до держбюджету 150 млн грн, а також погасити його борги, зокрема щодо заробітної плати, на суму понад 54 млн грн. Проте переможець — ТОВ «Вітагро Енерджі» — має сумнівну репутацію. За даними YouControl, його кінцевим бенефіціарний власник — народний депутат Сергій Лабазюк з фракції «За майбутнє», що є близькою до олігарха Ігоря Коломойського. За даними руху «Чесно», Лабазюк фігурує в антикорупційних розслідуваннях. Зокрема, у 2017 році повідомляли про ймовірну приченість «Вітагро» до прихованої приватизації державного підприємства «Завод “Маяк”» за допомогою укладення збиткової мирової угоди. Відповідно до неї, «Вітагро» сплатило борги «Заводу “Маяк”» перед кредиторами і отримало у власність усі майнові активи держпідприємства. 

Спроби продати ці спиртзаводи на Тернопільщині раніше були невдалими. З приватизацією Марилівського спиртзаводу у 2020 році відбувся скандал. В аукціоні переміг виробник алкогольних напоїв «Zernoff» з Молдови, запропонувавши ціну у 81,75 млн грн. Але невдовзі він відмовився від об’єкту через невідповідність описаного в документах майна його реальній кількості. У 2021 році від Кобиловолоцького спиртзаводу також відмовився покупець через виявлені борги ДП «Укрспирт» перед третіми особами, що не були зазначені у договорі купівлі-продажу.

Також на 21 вересня були заплановані торги з продажу Борщівського спиртзаводу зі стартовою ціною у 27,56 млн грн, але вони вчергове не відбулися через відсутність учасників.

Відновлення приватизації, на яке ми довго чекали

З 24 лютого приватизаційні процеси в Україні були призупинені. Лише у вересні завдяки змінам у законодавство і спрощенню процедур на час воєнного стану, продаж неліквідних державних активів відновився. 

Проведення перших приватизаційних аукціонів з початку вторгнення є позитивним сигналом. Адже йдеться не про одноразові вливання до бюджету, а про трансформацію мертвих активів у дієві, що постійно приносять дохід і користь громадянам. 

“Приватизація вже кілька років як стала необхідною складовою підтримки української економіки. А під час воєнного стану роль працюючого бізнесу для виживання держави важко переоцінити. Тож чекаємо на підписання договорів та перерахування коштів у бюджет”, — відзначає заступник виконавчого директора ТІ Україна з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов

Для цього наприкінці липня ухвалили законопроєкт, що передбачив спрощення підготовки об’єктів до приватизації та скорочення строків проведення аукціонів в умовах війни. Трансперенсі Інтернешнл Україна взяла безпосередню участь у його підготовці до другого читання задля усунення корупційних ризиків та сумнівних норм. Зокрема, ми закликали народних депутатів відмовитися від ідеї приховати всю інформацію про учасників, переможців, протоколи і договори електронних аукціонів з продажу, щоб зберегти прозорість процесів. Як наслідок, уся інформація про хід та результати аукціонів з приватизації залишається доступною та відкритою на сторінці аукціону на сайті prozorro.sale, і кожен громадянин може бачити, хто, коли, за скільки і який обʼєкт приватизував.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(340) "Приватизація вже кілька років як стала необхідною складовою підтримки української економіки. А під час воєнного стану роль працюючого бізнесу для виживання держави важко переоцінити. " ["quote_author"]=> string(28) " Іван Лахтіонов" }

Приватизація вже кілька років як стала необхідною складовою підтримки української економіки. А під час воєнного стану роль працюючого бізнесу для виживання держави важко переоцінити.

Іван Лахтіонов