Ситуація із тиском правоохоронних органів на українських антикорупціонерів стає дедалі тривожнішою. Представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International в Україні засуджує переслідування громадських активістів і наголошує на неприпустимості цькування правоохоронними органами громадян, що борються з корупцією. Для того, щоб інформувати міжнародних партнерів про загрозливе становище третього сектору, ТІ Україна закликає активістів повідомляти про подібні випадки.

Найбільш показовим прикладом політичного тиску та вибірковості правосуддя став судовий процес над Віталієм Шабуніним, головою «Центру протидії корупції». Ця судова справа є продовженням утисків ЦПК та став публічною розправою над незручним для влади активістом. На думку Ярослава Юрчишина, виконавчого директора Transparency International Україна, за правопорушення кожен має нести належну відповідальність, але ні в якому разі, це не може перетворюватися у тиск на активістів та зловживання правоохоронними органами своїми повноваженнями: «Жодна зі «справ Майдану»,  справа про розстріл Небесної Сотні чи справи про перешкоджання роботі журналістів у 2016 році так швидко не розслідувалося. Ми можемо стверджувати, що «справа Шабуніна» є нічим іншим як показовою розправою».  

Про тиск з боку Служби безпеки України заявив також Володимир Торбіч керівник рівненської обласної правозахисної громадської організації «Агентство журналістських розслідувань» та член Transparency International  Україна. Листи від СБУ команда «Четверта влада» отримала після розслідування походження статків вихідця з Рівненщини, а нині першого заступника голови СБУ, Павла Демчини. Управління СБУ у Рівненській області вимагало у регіональної організації, що є лише учасником національного проекту надати вичерпну інформацію про фінансування всього проекту. За словами Володимра Торбіча: «Так як моніторинг міжнародної технічної допомоги здійснює Міністерство економічного розвитку, дана спроба отримати інформацію це неприхований тиск». З погрозами від СБУ та заборонами випускати сюжет в ефір не раз стикалася команда журналістів-розслідувачів програми «Схеми: корупція в деталях» саме після підготовки розслідувань про статки працівників Служби безпеки.

Варто зазначити, що ТІ Україна теж зіткнулася з політичним тиском у свою сторону, одразу після того як почала публічно вимагати оприлюднити судове рішення про конфіскацію 1,5 млрд доларів «коштів Януковича». В бік організації почали звучати звинувачення від причетності до «зриву оборонного замовлення» від Голови оборонного комітету, до поширення «дезінформації» з боку Генпрокурора.

Transparency International Україна вимагає у правоохоронних органи припинити зловживати своїми повноваженнями та переслідувати активістів.

В свою чергу, Transparency International Україна системно моніторить ситуацію про утиски громадянського суспільства для того, щоб інформувати про них міжнародну спільноту. Закликаємо всіх повідомляти про подібні випадки за адресою [email protected] з темою «Утиски активістів».