Білборди та відеоролики на місцевому телебаченні інформують жителів про найбільш ефективний спосіб поскаржитися на корупцію

Чому Боярка?

Запуск пілотних антикорупційних проектів для регіонів є важливим напрямком комунікаційної платформи “Декорупція”. У співпраці з органами місцевого самоврядування ми прагнемо створювати успішні антикорупційні кейси, які будуть слугувати прикладом і для інших міст та регіонів.

Те, що перший точковий проект стартував у Боярці, не є випадковістю. Місцева влада вже має позитивний досвід співпраці з громадським сектором в рамках проекту “Прозорі міста”. Спершу місто пленталося позаду в рейтингу прозорості 100 українських міст, але втіливши рекомендації від громадського сектору, піднялося на 15 місце. Тож проект у Боярці — можливість показати інший, принципово некорупційний шлях міст-сателітів Києва, на який можна стати у співпраці з громадським середовищем.

Яку проблему вирішує кампанія?

Єдиної пігулки для ефективної боротьби з корупцією не існує, тож при розробці проекту ми відштовхувалися від актуальних для Боярки проблем. Як виявилося зі спілкування з представниками місцевої влади, при зіткненні з корупційними зловживаннями жителі Боярки готові скаржитися в соціальні мережі, але не повідомляють про такі випадки правоохоронним органам чи уповноваженим представникам у місцевій раді. Причин цьому є кілька: відсутність віри в справедливе розслідування, небажання витрачати час на кабінетні війни чи незнання, до яких чиновників у місцевій раді можна звернутися.

Так і з`явилася мета кампанії “Скаржитись сюди”  повідомити жителів Боярки про найбільш простий та ефективний спосіб поскаржитись на корупцію: залишаєте заяву на сайті міськради — її розслідують компетентні спеціалісти.

Ідея та реалізація

Аби комунікація максимально резонувала з досвідом міських жителів, ми попросили міську владу Боярки виокремити ті сфери, де найімовірніше можна зіштовхнутися з корупцією. Як виявилося, це непрозора процедура прийому дітей у дитсадок та затягування видачі дозвільної документації для міського бізнесу.

 

Відповідно і героями двох відеороликів стали підприємець Федір, якому не видають необхідні йому документи, вимагаючи винагороду; та Алінка, чию дитину не хочуть приймати в садок без хабаря. Вони скаржаться на корупцію у Фейсбуці, однак подальший розвиток сюжету не без гумору доводить: хибно сподіватися, що Фейсбук прийде і розбереться з цією ситуацію. А ось міська рада – легко: там є компетентні спеціалісти, що проведуть розслідування. “Пишіть сюди. Ми розберемося” — закликають відеоролики, прозоро натякаючи, що Боярка — не місце для корупції. Міська рада Боярки поширила їх у своїх соцмережах, також їх транслюватимуть на місцевому телебаченні.

 

Ще одна складова кампанії — білборди та постери в ліфтах житлових будинків. Недвозначно доносять інформацію про те, що послуги у ЦНАП`і є безкоштовними (окрім державного мита) та закликають звертатися до міської ради у разі вимагання грошей працівниками ЦНАП`у.

Білборд у Боярці