2 травня у Верховні Раді зареєстрували законопроєкт №7333, який пропонує звільнити від покарання підозрюваних і обвинувачених у корупційних злочинах, якщо вони відшкодують у повному розмірі завдану шкоду. Тобто законодавці пропонують спеціальну підставу для звільнення від кримінальної відповідальності на період воєнного стану. Це стосується тих, хто вперше фігурує у кримінальних провадженнях щодо:

  • привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст.191 ККУ) — наприклад, справа розкрадань $400 тис. з рахунків АРМА чи ексміністра екології Злочевського;
  • легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ст. 209 ККУ) — як-от земельна справа, у якій фігурує мер Одеси Труханов та бізнесмен Галантерник;
  • зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 ККУ) — до прикладу, газова справа, де підозрюваним є ексголова ДФС Насіров, справа Роттердам+ або Об’єднаної гірничо-хімічної компанії;
  • службовою недбалістю (ст. 367 ККУ) — справа Одеського аеропорту.

Перший і третій злочини найбільш популярні серед корупційних. Відповідно до нашого моніторингу роботи Вищого антикорупційного суду, кримінальні провадження за 191 статтею складають 35% від усієї кількості справ, які входили до моніторингу, а за 364 — 23%.

Такий законопроєкт — це зелене світло топкорупціонерам для відкупу від відповідальності за злочини, скоєні до початку війни в Україні. Ціна такого відкупу визначатиметься згідно з експертною оцінкою вартості майна, яке вже фігурує у судових справах. 

Законопроєкт не враховує, що реальні збитки можуть бути більші за  ті, які наразі зафіксовані судом, оскільки у більшості таких справ досі тривають розслідування (наприклад,  щодо ПриватБанку Коломойського). Отже сума відшкодування може бути меншою за розмір реально завданих збитків. 

Творці законопроєкту стверджують, що ініціатива нібито підвищить економічну ефективність від боротьби із злочинністю. І переконані, що вона знизить корупційні ризики. У пояснювальній записці вказано, що кількість бюджетних коштів, які виділяють на діяльність правоохоронної системи неспівмірна з “вкрай низьким рівнем відшкодування завданих збитків”. 

Насправді ініціатори законопроєкту пропонують зекономити на правоохоронній системі та наповнити держбюджет з кишень корупціонерів, звільнивши їх від відповідальності. Натомість стверджують, що це ніби усуне зловживання під час притягнення осіб до кримінальної відповідальності.

ТІ Україна наголошує на неприпустимості впровадження таких законодавчих ініціатив навіть у такі складні часи для нашої держави та її економіки, як зараз.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(314) "Насправді ініціатори законопроєкту пропонують зекономити на правоохоронній системі та наповнити держбюджет з кишень корупціонерів, звільнивши їх від відповідальності. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Насправді ініціатори законопроєкту пропонують зекономити на правоохоронній системі та наповнити держбюджет з кишень корупціонерів, звільнивши їх від відповідальності.