3 червня Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за президентський законопроєкт №4651 про посилення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях. ЗА — 307 голосів.

Однак просто в залі депутати ухвалили три правки до законопроєкту, які багато в чому нівелювали позитивні ефекти від нього та електронного декларування держслужбовців загалом.

Нагадаємо, що парламентарі внесли відповідні статті до Кримінального Кодексу ще у грудні 2020 року, але їх формат зазнав численної критики з боку громадськості та міжнародних партнерів України.

Однією з основних змін є позбавлення волі до 2 років як санкція за умисне внесення до декларації завідомо недостовірних відомостей, хоча ідеться тільки про суму в понад 2 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (4,54 млн грн). Однак загроза в’язниці не розповсюджуватиметься на вже подані декларації за 2020 рік.

Також такі правопорушення потрапляють до переліку корупційних кримінальних і стають нетяжкими злочинами. Це збільшує можливість і строки для притягнення (з 2 до 3 років) до відповідальності недобросовісних декларантів.

Однак депутати проголосували 304 голосами за не підтриману комітетом поправку №50, яку представляв народний депутат Фріс від “Слуги народу”, також 294 голосами підтримали поправку №65. 

Обидві ці правки стосуються декларування майна членів сім’ї. Відтепер майно, яким користується чи володіє член сім’ї, необхідно вказувати в декларації лише тоді, коли сам член сім’ї надав таку інформацію декларанту “у будь-якому вигляді”. А якщо декларант про щось “не знає” і не задекларував це, то і посиленої кримінальної відповідальності не нестиме.

Одразу після успішного голосування за цю правку Олександр Дубінський показав “лайк” у камеру.

Також депутати підтримали 251 голосами поправку №59, яка замінює передбачене позбавлення волі до 2 років за умисне неподання декларації на обмеження волі до 2 років.

Ми переконані, що ці правки створюють прогалини у системі е-декларування щодо членів сім’ї декларанта і неподання декларації, які обов’язково мають бути усунені.  Бо тепер декларант зможе просто не подавати декларацію без ризику потрапити до в’язниці або виправдовувати незадекларовані відомості тим, що він не мав інформацію про них від членів своєї сім’ї.

ТІ Україна загалом вже оцінювала і підтримала початковий законопроєкт як рух в правильному напрямку. 

Однак, як бачимо, після голосування ситуація із відповідальністю за недостовірне декларування аж ніяк не покращилась. Президенту необхідно ветувати цей закон і повернути його із відповідними пропозиціями, які би відображали редакцію, схвалену профільним Комітетом.